Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Залезът на ГЕРБ – тр...
Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатимБлагой Българанов

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Неоптимистичните резултати от отминалия втори тур на местните избори в София пък и в страната са сигурно начало за трайни и съществени промени в българската политическа сцена и по-точно в упадъка на бетонираното досега управление на ГЕРБ. 

Все по-очебийно е, че идва краят на ерата "Борисов", която започна още с назначаването му за главен секретар на МВР през 2001г., премина през кметуването му в София и стигна до всеизвестното ни утвърждаване на тенденциите за еднолична диктатура, когато беше избран за премиер -1-ви ,2-ри и 3 ти мандат.

Явно монополното господство на ГЕРБ приключи. На свършване е... 

Партията може да има най-високи резултати на местните избори, но те са крайно неубедителни и е явно, че столът на управлението е вече силно разклатен.

 

В София отливът от подкрепата за партията си личи и с просто око. Не само, че Йорданка Фандъкова трябваше да отиде на втори тур (за пръв път в кариерата си на кмет), но също така губи три места в Столичния общински съвет и цели 7 районни кметства ("Лозенец", "Слатина", "Панчарево", "Овча купел", "Триадица", "Изгрев", "Студентски"), които до този момент бяха под контрола на ГЕРБ.

 

Тенденцията от години е низходяща. От избори на избори все по- и по-надолу. Последната "победа" беше постигната много по-трудно от преди, с цената на огромни финансово-административни ресурси и тотално използване на съмнителни средства – купен ромски вот, манипулации на изборни протоколи, публикуване в подопечните на ГЕРБ медии на лъжливи изборни резултати в разрез със закона, подкупени комисии... 

На повечето места (вкл. в почти всички големи и средно големи градове), управляващата партия губи значителен брой свои гласоподаватели, а на балотажите привлече доста по-малко подкрепа отстрани. Вече в много малко общински съвети партията има мнозинство. 

Въпреки че с мъка спечели кметското място в София, ГЕРБ загуби половината столични райони – резултат, който потвърждава извода за драстична загуба на доверие в столицата. 

Image result for ГЕРБ ГУБИ, местни избори  , райони в софия

Избрани районни кметове в София при обработени 100% протоколи

 

Всички тези факти, взети заедно, плюс натрупаните през годините проблеми, нестихващите скандали и пренаяждането с власт вещаят трудни времена за партията и лично за премиера Борисов, защото показват скорошен залез, следствие лоша комбинация от безскрупулно вкопаване във властта, самозабрава и значително спаднало обществено доверие.

Явната заплаха за ГЕРБ в столицата, а след изборите и в страната се нарича Мая Манолова. Гражданският кандидат не само, че догони провалилата се гербаждийска кукла на конци в София Йорданка Фандъкова, но и има ясна тенденция да излезе първа след евентуално касиране на изборите. Това ще се случи, просто защото игричките на Борисов и мръсната му тактика за удържане на местния парламент в София излязоха наяве. Всичко лъсна и покрай бруталните и неспирни медийни атаки спрямо Манолова. Манипулациите този път очевидно няма да бъдат подминати – прекалено са нагли и прекалено очевидни. 

Манолова успя да събере гласовете на всички демократи, вкл. на дясномислещите в синята столица. Това убедително е доказано и от разпределението на гласовете на привържениците на политическите сили между Фандъкова и Манолова на втори тур. 

Порочният модел на управление бе практикуван прекалено дълго и брутално, за да бъде търпян повече. Вярно е също така, че мнозина избиратели в големите градове все още не смеят да си признаят, че заради прекратяване на безчинствата на управляващите са готови да подкрепят доскоро напълно неприемливи от идейно-политическа гледна точка кандидати.

И накрая, но не съвсем – началото накрая на настоящия модел на управление е положен с изборите в София... Нещо повече, въпрос на време е промяната, за която всички отдавна говорим да се случи.

   

alt

Макар да е първа политическа сила, партията на Бойко Борисов губи около 100 хил. гласа в национален мащаб за листите си за общински съветници.

 

Image result for ГЕРБ си заминава 

 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Скандални нарушения и глобени медии (Обзор) 

20 "ДА" за Мая Манолова! 20 "НЕ" за Фандъкова! 

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света! 

Мая Манолова: Разликата от вота в момент е под 3% 

Със съмнително гласуване Фандъкова спечели в София 

Кого вижда Борисов в огледалото... сега?

Листата падат! Слънчевата есен на „Борисов 3“..., но зима идва!!!

УЖ Премиер на УЖ „нормална“ държава (ОБНОВЕН) 

Бойко Борисов на 59: Пътят му от пожарникар до премиер 

Кошлуков предложи Бойко Борисов за кмет на София

Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства (Снимки)

Кой е Бойко Борисов - министър-председател

А ние пък сме си избрали... Бистришки тигър 

Бойко Борисов ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ

Бойко Борисов ще е новият главен секретар на МВР

Бойко Борисов е новият кмет на София

Бойко Борисов е новият министър-председател на България

С какво ще запомним двата мандата на Бойко Борисов?

*Вижте пътя на Бойко Борисов във властта досега. Какво свършиха двете му правителства

Борисов е новият ни премиер, за трети път

Правителство на Бойко Борисов 1 – Уикипедия

Правителство на Бойко Борисов 2 – Уикипедия

Правителство на Бойко Борисов 3 – Уикипедия

Кабинетът "Борисов 3" пое управлението (хронология)

 

 


116338