Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Закъснели реакции >>...
Закъснели реакции >> Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла България

Закъснели реакции >> Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла БългарияИли ние ще унищожим африканската чума, или тя ще унищожи свиневъдството в България. Ситуацията все още не е трагична, а е тревожна. Затова се взимат тези мерки. Странното е, че все още има хора, които си мислят, че няма чума и ние така си избиваме животните. Това е недопустимо.

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на земеделието с ресор животновъдство Янко Иванов. "Тази болест не е опасна за хората, но бавно и постепенно ще убие всички животни, ако не действаме решително. Точно това е причината за крутите мерки, които взимаме. Те са в три насоки и включват избиването на животните в откритите огнища. Загробването на животните е правилно и тази мярка е одобрена от Европейската комисия. Прасетата не се убиват с пяна. Няма нарушване на правилата. Умъртвяването става с въглероден диоксид. Аз твърдя, че се спазват правилата. Не можем да говорим за нехуманно умъртвяване на животни. Вчера присъстваха двама души от Европейската комисия и казаха, че няма проблем така да се умъртвяват животните. Има пропуск в някои нормативни документи, но регламентът разрешава възрастни прасета да се умъртвяват с въглероден диоксид. Ще допишем документа и това не чак толкова голям проблем", заяви зам.-министър Иванов по повод появилите се снимки на прасета покрити с пяна.

"Местата за загробване на животните се определят от епизоотичните комисии. Там има много точни и ясни правила. Няма как да се стигне до замърсяване на подпочвените води и екокатастрофа. Със сигурност ще искаме европейски средства за обезщетяване на животновъдите. Искам да уточня, че ние ги делим на регистрирани и нерегистрирани. Регистрираните със сигурност ще получат обезщетения, но искам да кажа, че и за нерегистрираните ще се намери начин за обезщетяване, като това най-вероятно ще стане по мярката de minimis", завърши Янко Иванов.

 

Източник: https://m.novini.bg/biznes/zemedelie/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла България

Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав

Катастрофа! >> ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата

 

 


 


107716