Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Замитането започна! ...
Замитането започна! >> От 10 млн. лева са върнати едва 700 хил. от нарушителите с къщи за гости

Замитането започна! >> От 10 млн. лева са върнати едва 700 хил. от нарушителите с къщи за гостиЕдва 700 000 от дължимите 10 милиона лева са били върнати доброволно от собствениците на къщи за гости, за които вече е установено, че са в нарушение. Засега не е ясно и колко от новозасечените нарушители, които дължат 4,5 милиона лева, ще върнат парите.

15 проекта за къщи за гости в мониторинг трябва да върнат цялата субсидия. Сред тях е и този от 5 къщи в село Хераково, получил близо 400 000 лева, съобщи БТВ.

„Гост съм, прибивавам 2 седмици и после си отивам”, обясни мъж, който пребиваваше там и миналия месец, но твърди, че е турист и не живее там.

Повече от месец по-късно същият "турист" отново е в къщата. По телефона собствениците коментират, че къщите се използват по предназначение, и че не знаят, че трябва да връщат субсидията по проекта.

Собствениците на къща във Велинград също трябва да върнат цялото финансиране от близо 400 хиляди лева. Преди месец, заедно с проверяващите от Фонд "Земеделие" в къщата откриват кристални сервизи, както и кухня, която напомнят на тези в стандартно домакиство. Днес къщата е заключена - без гости и стопани. По телефона собственичката обяснява, че не е получила официален документ, че има да връща пари. Според нея и в момента къщата е пълна с гости.

От министерството на земеделието обясняват, че актовете ще бъдат връчени през следващите дни. Очаква се обаче много от собствениците да обжалват санкциите в съда.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://novini.bg/


106233