Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Започна референдумът...
Започна референдумът за независимост на френската територия Нова Каледония

Започна референдумът за независимост на френската територия Нова КаледонияЗапочна гласуването на референдума за независимост на френската територия Нова Каледония в Тихия океан, предадоха световните агенции.

Жителите на територията трябва да отговорят с "да" или "не" на простия въпрос "Искате ли Нова Каледония да получи суверенитет и да стане независима?", предава БТА.

Гласуването започна в 8 ч. сутринта местно време (21 ч. по Гринуич) и ще продължи до 18 ч. в неделя (7 ч. сутринта по Гринуич), съобщава ДПА.

Това е първият референдум за самоопределение на френска територия от 1977 г., когато Джибути гласува за независимост, отбелязва Ройтерс. Местните жители канаки подкрепят независимостта, а потомците на френски заселници като цяло са лоялни към Париж.

Френските субсидии за Нова Каледония възлизат на 1,3 милиарда евро. Икономиката на архипелага се опира на тях, залежите от никел и туризма. 280-хилядното население вече има значителна автономия, но разчита на Франция в области като отбрана и образование.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

80480