Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Започва наказателно ...
Започва наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая с Манолев

Започва наказателно производство за нецелево разходване на европейски средства по случая с МанолевТой е предоставил заем от 700 хил. лв. на ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова, заяви Румяна Арнаудова - говорител на главният прокурор

По случая с къщата за гости на Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Александър Манолев е предоставил заем от 700 хил. лв. на ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“. Установили сме, че той е бил вписан като лице за контакт при извършване на проверка от ДФ „Земеделие“ преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ в размер на около 400 хил. лв.“, обясни Арнаудова.

 

„Установили сме също, че Александър Манолев е бил член на УС на ДФ „Земеделие“ в периода 19 юли 2017 г. до днес – днес е бил освободен. ДФ „Земеделие“ като разплащателна агенция следва да осъществява т.нар. мониторинг в продължение на 5 години за това, дали отпуснатите средства се ползват по предназначение. Този мониторинг приключва на 15 октомври 2019 г.“, посочи Румяна Арнаудова.

 

„Установили сме, че като член на УС на ДФ „Земеделие“ Александър Манолев има функции по управление и контрол на средствата на фонда – осъществява контрол върху целевото разходване на средства“, каза още тя и уточни, че всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление, затова са изпратени на КПКОНПИ за извършване на проверка за това налице ли е конфликт на интереси.

 

„Днес бяха изпратени всички материали, които Върховна касационна прокуратура събра, на Окръжна прокуратура – Благоевград, където започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдържание и получаване на средства от европейски фондове. Така че започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС, и за представяне на документи и данни, които са послужили за отпускането на тази помощ“, посочи Арнаудова и подчерта, че прокуратурата ще продължи с разследването.

 

„Има подозрение от страна на прокуратурата, че Ана Димитрова е подставено лице. Но за да бъдем сигурни, прокуратурата трябва да събере доказателства по надлежния ред“, обясни Румяна Арнаудова. Тя каза още, че ще проведе разследване и за данъчни престъпления.

 

Александър Манолев е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе преди тя да навърши пълнолетие, каза говорителят на главния прокурор.

 

„Бяха изискани пълни копия и оригинали от цялата документация, която е послужила са отпускане на финансово подпомагане за обекта, за който стана дума в медийните публикации по случая с Александър Манолев“, посочи тя.

 

„Александър Манолев не е бенефициент по този договор – той е бил сключен с едноличен търговец Ана Димитрова“, заяви Арнаудова.

 

„Установи се, че Александър Манолев е учредил право на строеж с два нотариални акта в полза на фирма ЕТ „Агротрейд“ изграждането на тази къща за гости. Той е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе, което е с площ 9-10 дка“, обясни Арнаудова. Тя посочи, че този договор за наем на лозовите насаждения е сключен преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Капят... и окапват >> Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката

Заради разкритията за разкоша на властта! >> Прокуратурата пусна проверка и за зам.-министъра на икономиката

Разкритията продължават! >> Вижте имението в Сандански на зам.-министър Александър Манолев, построено с европари

Разкритията за разкоша на властта продължават >> Зам.-министър отмаря в имение за половин милион с европейски пари. Прокарал си и минерална вода за басейна

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ДРУГИТЕ СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

Наглост, та наглост! >> Манолев за оставката си: Ловът на вещици придоби плашещи размери

Още проверки... на очевадно престъпление >> И КПКОНПИ проверява Манолев - за конфликт на интереси

 


96687