Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Започва нова проверк...
Започва нова проверка на боеприпасите в завод

Започва нова проверка на боеприпасите в завод "Миджур"Започва нова проверка на боеприпасите в оръжейния завод в Горни Лом. Според прокуратурата взривните вещества не се съхраняват правилно и има риск от нова трагедия.

През 2014 г. 15 души загинаха при експлозия в завод „Миджур”, а вчера съдът не откри виновни за инцидента.

Майката на 44-годишния Румен Ръбин, загинал при експлозията в оръжейния завод, е в шок след съдебното решение. „През нощта не съм спала. Какво е това безобразие? Така без нищо да минат, това са 15 души”, каза майката Росица Ръбина. Румен е постъпил в завода два месеца преди трагедията.

Четири години след експлозията в Горни Лом живеят в страх от нова трагедия. „Близо четири години минаха от взрива и никой нищо не прави. Ако може, тези мини да отидат на друго място, за да не създават излишни притеснения и главоболия”, каза Ваньо Костин, кмет на община Чупрене.

190 000 противопехотни мини и 90 тона тротил се съхраняват в пет от складовете на завода – без охрана и без система за сигурност, предаде бтв.

 

Прокуратурата се направи, че не е имало сигнали за "Миджур" още преди година

Сигнал относно наличието на взривни материали на територията на взривилия се през октомври 2014 година завод "Миджур" край Горни Лом е ...

Прочети повече

„Неслучайно първоначално охраната се осъществяваше от Жандармерията в Монтана. Считаме, че в момента охраната липсва, тъй като в момента има само един пост, който е на КПП-то и складовият район реално не се охранява”, заяви полк. д-р Красимир Петров от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

„Ще настояваме да се изпълнят задълженията по закон, за да не се допусне подобна трагедия, каквато видяхме, че се случи през 2014 г.”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Ако фирмата не реши проблема с боеприпасите, ще бъде глобена или ще остане без лиценз.

РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 


66806