Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Заради некадърността...
Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!Позиция на Велика Андреева - гр. Разград  

Информационен сайт "ДНЕС"


30 години след прехода, българите продължаваме да сме най-бедната държава в ЕС. Коя ли власт, вече 30 години не се упражнява на гърба ни, а в последните десет сме силно под  дъното, ако използваме това сравнение.

Децата се изнесоха, родителите ни мрат в недоимък, здравеопазването се превърна в здравеоПОГАЗВАНЕ, икономиката ни е срината, престъпността, липсата на справедливост и елементарна сигурност – мрачно ежедневие... 

Икономическият принцип – напредъкът и просперитетът при най-богатите да води след себе си подобряване живота и на най-бедните, при нас открай време не важи. И тук сме извън всички възможни принципи и норми – една шепа са богатите, огромната част са мизерстващите и едва кърпещи бюджета си хора. И вместо родните политици да търсят начини да ни облекчат и да направят поне малко живота добър, те се чудят как да ни затегнат още примката около врата. Ето и поредният пример.

Всички знаем, че караме стари коли и малко са хората, които могат да си позволят по-нови автомобили. Да не говорим, че почти никой не ползва оторизирани сервизи, защото там режат глави и затова за резервни части търсим втора употреба. С готвен проектозакон ни теглят балтията за пореден път. Целта – поредно облажване на близки до властта едри компании. Как ли?

 

Резултат от изображението за автосервиз

 

Ето как е замислено. Всеки, който иска да търгува с авточасти трябва да се регистрира при кмета на населеното място. Нали се сещате колко гаражи работят като сервизи. Цените там са съвсем различни, много по-евтино е от лицензираните автосервизи, затова и ползваме техните услуги. Е, вече няма да е така, майсторът в гаража ще трябва да плати данък върху парите, които е взел от нас. А разликата, разбира се, ще бръкне дълбоко в нашия джоб...

Отделно, собственикът на гаражния сервиз ще трябва да има специално място за съхранение на частите, които е закупил, а срещу всяка част в склада пък трябва да е записано от кого е купена, дата на сключване на сделката, идентификационен номер на превозното средство, от което е демонтирана... Усложнения в стил герберски монопол в защита на богатите.

В град Хасково за речем, ако има 20 гаража, в които знаем, че ремонтът ще ни излезе евтино, могат да останат два, просто защото кметът няма да даде разрешително на другите, или ще пък направо ще ги затвори, поради неизпълнени критерии. Двата сервиза, които ще обслужват населеното място, логично ще вдигнат цените. И така, крайният потребител, т.е ние пак ще сме ощетени. 

Не стига това ограничение, ами „умните“ ни политици искат да забранят и коли с десен волан. Знаем, че в Англия колите втора употреба са евтини, но са с обратен волан. Е, забравяме вече и за тази ,,привилегия“ – да можем да караме прилична кола на прилична цена. Заради сетния кеф на управляващите, които очевидно са доволни, когато ни отнемат малкото, на което се радваме.

Така стана и с домашната ракия, която се тачи и вари във всяка българска къща. Съсипване на традиция от векове.

 

Резултат от изображението за домашна ракия

 

Даже въведоха тайни клиенти от агенция „Митници“, които да следят за продажба на домашна ракия и вино по пазари и интернет. Може да се продава, само ако производителят си е платил акциза и е получил бандероли, което пак ще оскъпи продукта.

Така направиха и с домашното мляко, сиренето и още куп продукти, произведени от селските дворове, и с които хиляди възрастни жени кърпеха оскъдния си бюджет, следствие на „високите“ пенсии. И всичко това е само и единствено в интерес на големите и богатите вериги – хипермаркетите и големите магазини, където е хем скъпо, хем некачествено! 

Но важно в случая е друго, пълнят се джобовете и касите на собствениците и на едрите производители... Дребните – псетата ги яли!

Същото ни чака и със свинското. Некадърността и престъпното нехайството и безотговорността на държавата доведоха до поредния масов мор и бедствие с избиването на десетки хиляди невинни животни.

Готви се и забрана за отглеждане на прасета в частните дворове?!? Това ще доведе до абсурден монопол на големите свинекомплекси. И всичкото това безумие, пак в интерес на едрия бизнес, за сметка на малките собственици на ферми и хората по селата, които едва свързват двата края и отглеждат по едно-две прасенца за Коледа, и за да изкарат зимата...

Пак традиция от векове, която и нея се готви да погази вездесъщата партия-държава!?

 

Резултат от снимка за китайски гроб от африканска чума по свинете

 

Но, нали знаете какво гласи народната мъдрост - „каквото почукало, такова се обадило“. 

Ние си ги избираме, ние си гласуваме за тях, ние си ги търпим, пък после – рев до небесата. 

Какво чакаме, да ни забранят и въздух да дишаме ли!?

Е, хайде наесен, когато застанем пред урните, да помислим – искаме ли мизерията и отчаянието да се задълбочават, искаме ли, предпочитаме ли тази държава и власт да продължават както досега „да се грижат за нас“, или просто да премахнем..., тази „Нема такава държава“...

 

 

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Всичко ще ни отнемат >> Проектозакон забранява свободната търговия с употребявани авточасти и ремонтите навън

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

 

 


107618