Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Заразата отива в Пар...
Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козитеПосещението на земеделския министър Румен Порожанов в районите с чума по овцете и козите е закъсняло, животните са избити, а поминъкът на хората е отнет, смята БСП. В декларация партията настоява министърът да дойде в Народното събрание и да отговори на въпроси как властта се справя с опасната зараза.

По-рано днес по нареждане на премиера Бойко Борисов министърът замина за засегнатите райони - Бургаско и Ямболско, където "да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни". 

БСП иска да знае пропорционални ли са предприетите мерки или става въпрос за ненужно престараване. "Защо не се поставят под карантина засегнатите стада, докато се вземат нови проби? Безспорно ли е, че наистина става дума за чума? Защо при високата смъртност от болестта, умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от района, болните животни са развили характерните симптоми?", пита левицата.

Според социалистите управляващите лъжат като обещават пълни компенсации на стопаните. "Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невъзможно бързото възстановяване на стадата. Не са предвидени компенсации за пропуснатите ползи. Не се говори за това, че липсата на животни води до други загуби - договорите за ползване на пасища, например, няма как да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия", изтъква левицата. Тя настоява за бърза и пълна компенсация, включително за пропуснатите ползи и иска правителството да предложи бързи законови промени, ако такива се налагат.

След като вчера по време на парламентарния контрол министърът допусна, че причина за разпространението на болестта е нелегална търговия, БСП настоява за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия. "Функционира ли оградата на границата с Турция, как заразени животни са проникнали в България, осъществяван ли е необходимият ветеринарен контрол върху новопридобити животни?" са други въпроси от БСП към Порожанов. Левицата упреква управляващото мнозинство, че е загърбило проблемите на малките погранични общини и обещава в поредица от срещи да помогне на хората от региона, включително в търсенето на отговорност от виновните.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов "оцеля". Задругата ГЕРБ-БСП продължава играта. Докога? (ОБНОВЕН)

СХЕМИ, СХЕМИ, СХЕМИ…, НО ИДВА ШАХ И... МАТ

Недосегаеми до доказване на противното

Да живей, живей труда... А май всичко е въпрос на оцеляване!

Темата за народния съд – поредната „дъвка” за народа

За политиците с любов

Кого заблуждавате с този вот?

Игри на опозиции!

Червена катастрофа или покушение?

Целувката на приятелството - ГЕРБ-ДПС и БСП като декор

Целувката БСП - ГЕРБ

„Партията на народа“ пак се обърка с мажоритарния вот

Другарко Нинова, сбогувайте се с парламента

 

 

69476