Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Заразата пъпли! >> В...
Заразата пъпли! >> В област Разград от сряда ще бъде обявено частично бедствено положение заради АЧС

Заразата пъпли! >> В област Разград от сряда ще бъде обявено частично бедствено положение заради АЧССлед приключване на срока на бедственото положение на територията на Разградска област, въведено на 24 юли до 30 юли, ще бъде обявено частично бедствено положение в 20-километровата зона около свинекомплекса на "Агротайм" в Исперих.

Това решиха след консултация с МЗХГ членовете на Областния щаб при бедствия и аварии на днешното си заседание, съобщават от областната администрация. Частичното бедствено положение ще влезе в сила на 31 юли и ще продължи до 7 август. То ще е на териториите на общините Исперих, Завет и Самуил. За този район ще остане в сила забраната за влизане в горите на гъбари, билкари и други хора, събиращи горски продукти.

На заседанието е била обсъдена възможността да отпадне забраната за дърводобив, тъй като ще доведе до затруднения при снабдяването на населението с дърва. Фирмите, ангажирани с тази дейност обаче, трябва да приложат необходимите мерки са биосигурност.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев е съобщил, че към този момент в региона продължава да няма потвърден случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и регионът е чист откъм опасната зараза. Той е уверил, че ветеринарите продължават проверките по т.нар. задни дворове, със съдействието на полицията и местните власти, но благодарение на широката разгласа сред населението се установява, че хората сами са заклали животните си. Д-р Драмалиев е настоял пред представителите на общините до утре да представят места за загробване на животни при необходимост.

От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат са заявили, че извършват необходимите огледи в горите, но не са установявали трупове на диви прасета, се посочва в съобщението на областната администрация.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://novini.bg/biznes/zemedelie/

 


108258