Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Защо Борисов е толко...
Защо Борисов е толкова изнервен?

Защо Борисов е толкова изнервен?Въпреки че е майстор на бойните изкуства, напоследък премиерът Борисов все по-често изпуска нервите си. В най-острите си реплики по адрес на държавния глава Борисов нарече Радев двуличен човек, изпълнен със злоба и омраза. И заяви, че не го харесвал още докато бил командир на ВВС. Явно отношението му не е еволюирало оттогава.

Каква е причината?

Но на какво се дължи тази повишена изнервеност на Борисов, която явно маркира нова, още по-критична фаза в и без това проблематичните отношения между президент и премиер?

От една страна във вътрешнополитически план пасиансът на Борисов и ГЕРБ се подреди много добре. Въпреки „Апартаментгейт” и останалите шумни скандали, уж опозиционната БСП не съумя да направи нищо съществено срещу управляващите на европейските и местните избори. Вместо това левицата унизително колаборира с ГЕРБ по въпроса за партийните субсидии и избора на шеф на КПКОНПИ. И макар България да си остава най-бедната страна в ЕС, стандартът на живот се покачва - безработицата е ниска, а правителството на няколко пъти увеличи пенсиите и заплатите в бюджетната сфера.

На този фон Борисов вероятно иска най-после да си отдъхне. Да се порадва на направеното. И да се подготви спокойно за следващите редовни парламентарни избори през 2021 година. Но вместо това Радев му говори за „паралелна власт” в държавата, критикува съдебната система и иска промени в Конституцията. 

Раздразнението на премиера има обаче по-дълбоки корени. И те не са в сградата срещу Министерския съвет, а извън България. На обвиненията на държавния глава, който върна на поправителен изпит единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, за първи път пригласят толкова много и силни гласове от чужбина.

Какво става между Борисов и Радев?

Венецианската комисия категорично не приема юридическите приумици на правосъдния министър Кирилов. Оттам ясно подчертават, че е нонсенс специалният прокурор, който ще може да разследва главния, да се избира от последния - какъвто е замисълът на кабинета. Освен това от Венецианската комисия посочват, че в името на повече контрол върху главния прокурор, който, според комисията, е по-могъщ от редица монарси, трябва да бъде променен чл. 126, ал. 2 от Конституцията. Съгласно този текст, главният прокурор осъществява методическо ръководство върху всички прокурори.

Оттук нататък

За дефектите в съдебната система, огромните размери на корупцията и услужливата медийна среда заговориха и от САЩ. На Борисов много му се иска да покаже колко го ценят в Белия дом. Вместо това обаче критики се чуват и от Вашингтон, а на всичко отгоре нападките на президента се оказват в синхрон с тези авторитетни външни гласове. Именно това обяснява сегашното раздразнение на премиера.

Борисов и ГЕРБ ще трябва да се съобразят с критиките. Да, това не означава, че „паралелната власт", за която говори президентът Радев, изведнъж ще изчезне. Или че като с магическа пръчица ще бъдат заличени всички дефекти в съдебната система и в медийната среда. Но поне еднопартийният модел лекичко ще се смекчи. 

Дойче веле

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

ЦИК размисли и няма да накаже Борисов за предизборна агитация във Фейсбук

Опростачването достигна катастрофални размери

Слави Трифонов: Най-отговорно заявявам, че дълбоко вярвам в свободата на словото и дълбоко ненавиждам лъжата.

Ненужно представление >> Борисов разочарован от Джамбазки, иска и по-бързи действия за блъснатото от кола на НСО дете

Защитата на ход >> Дончев: Защо премиерът да не бъде емоционален?

Безконтролна държава! >> Борисов спря коледните тържества за чиновниците, ЦИК си раздаде тайно бонуси

Експерт: „Фалконът“ е вечен, не трябва да се сменя, искат да похарчат 50-60 млн. лв. Шефът на Отряд 28 е бодигард

Всичкият скрап от света, у нас! >> Борисов в Брюксел: Можем да купим стара подводница от Норвегия, ако постигнем добра цена

Слави Трифонов: Всеки трябва да плаща цената за действията си!

Лицата на „революцията“ и бетона

Борисов ни преметна яко, че е имало авиокатастрофи, докато шеф на ВВС е бил Румен Радев

Доган и властта - любов без думи

 

 

 


118736