Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Затова тя ще извива ...
Затова тя ще извива нашите >> Йорданка Фандъкова: Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете!

Затова тя ще извива нашите >> Йорданка Фандъкова: Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете!"Изборите бяха много тежки. За съжаление, през цялото време се сблъсквахме с факта, че се подменяше разговорът за града, разговорът за идете за проектите за града с други теми, които нямаха нищо общо с изборите за кмет на София", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на софиянци, че не са допуснали градът да бъде използван за други цели, за трамплин за лични политически амбиции и да не бъде тласнат към експерименти и хаос.

По време на кампанията се чуха доста критики срещу новия-стар кмет на столицата. Опонентът й, гражданският кандидат за кмет, Мая Манолова поиска касиране на изборните резултати.

„Съдът ще прецени какви са аргументите и дали има основания. Особено последната седмица преди балотажа, това състезание, се превърна в една битка със съвсем други цели. Стана ясно през това време, че Мая Манолова има съвсем друга битка, съвсем различни цели.
Тя ясно заяви своята позиция, още повече непрекъснато води битки на национално ниво и в момента продължава. Това е нейна тактика и стратегия и нейна работа. За мен са важни проектите за София. Когато някой загуби избори той оправдава своята загуба. Не за първи път се иска касиране на избора за кмет на София, със сигурност съдът е този, който ще реши този спор“, каза Фандъкова.

„Това, което се видя в тези избори е, че хората се интересуват от града, от неговото развитие, от възможността да имат добра работа. Децата им да бъдат добри детски градини и училища, да имат добър начин за придвижване", продължи Фандъкова.

По нейно мнение е нужно да има обновление и тя е тръгнала с този ангажимент и в кампанията си. Една трета от общинския съвет са нови хора.

"Важно е партиите да се отворят към граждански квоти, към гражданите и по този начин да обновяваме идеите си", каза Йорданка Фандъкова.


Кметът е започнала работа по промяната в структурата на управление на СО. Предвижда се разделяне на сектор "Транспортна инфраструктура" и "Транспорт" в два сектора. Ще бъде създаден нов сектор - "Дигитализация и инвестиции".

"Разделям транспорта – на сектор Строителство и сектор Транспорт. Освен това ще създадем сектор Дигитализация на процесите в града. Досегашният изпълнителен директор на общинската дирекция за инвестиции Влади Данаилов ще я управлява. Надявам се много бързо да предвижим тази реформа, която е важна за хората и за бизнеса в София", каза Йорданка Фандъкова пред БНТ. 

Фандъкова е провела срещи с представители на всички политически сили в състава на новия общински съвет.

"Оставам с протегната ръка за работа по конкретни проекти. В същото време ясно заявих, че няма да допусна безпринципни договорки и постигане на лесна подкрепа за решенията. Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете. Няма да допусна да властват популистки идеи или някакви тесни партийни сметки и да превръщаме градът в залог", каза столичният кмет. 
Фандъкова не скри, че при изготвянето на бюджета за догодина очаква подкрепа от партиите в дясно. Разчитам на подкрепата на Борис Бонев, заяви Фандъкова. 

Понякога трудната подкрепа е по-важна и няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете, категорична е тя. 


Във вторник (на първото заседание на новия Столичен общински съвет – бел. ред.), обявих до месец, но ще бъда готова по-рано със структурната реформа в Столична община, съобщи още Йорданка Фандъкова.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.epicenter.bg
116743