Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Затъване до дъно в скандала >>  КПКОНПИ скрила от декларацията на Порожанов имот деклариран на 43 пъти по-ниска цена

Затъване до дъно в скандала >> КПКОНПИ скрила от декларацията на Порожанов имот деклариран на 43 пъти по-ниска ценаРумен Порожанов е декларирал на хартия имотни придобивки на съпругата си през 2017 г., които обаче са изповядани на симулативно занижена цена. Разликата за единия имот е 43 пъти под пазарната му стойност. За да не стане публичен този факт, той е поискал от КПКОНПИ да скрие онлайн версията информацията за придобивките. Това е направено по нескопосен начин и в изходния код се откриват следи от заличаването, става ясно от експертен анализ.

Вчера Биволъ разкри, че в публичната версия на декларацията на Порожанов липсват два апартамента, гараж и нива в Банкя, придобити от неговата съпруга. Веднага след това от в. Сега изискаха декларацията на хартия със син печат и стана ясно, че в нея се съдържат данни за апартаментите и нивата. Днес КПКОНПИ съобщи, че са открити несъответствия в декларацията на Порожанов, но не каза какви. Няма коментар и за липсата на данните в онлайн декларацията.

След обявата на КПКОНПИ обяви, цитирана от в. Сега, че самия Порожанов е поискал заличаването на данните, за да не разкрие лице, с което живее във фактическо съжителство, но няма брак. Румен Порожанов обача има брак с Веска Порожанова. Остава и въпросът защо през 2017 г. Порожанов е декларирал всички имоти и авоари на Веска Порожанова, а през 2018 г. вече не иска да го направи.

Златни ниви в Банкя декларирани за стотинки

Посоченото от Порожанов в декларацията на хартия не съответства на информацията от имотния регистър, установи проверка на Биволъ. Конкретно става дума за две ниви с обща площ 13 декара, от която тя има 1/2 част, оценена на 95 075 лв. Не става ясно дали това е пълната цена или само частта, която се пада на Порожанова.

Но в имотния регистър сделката за тези ниви е вписана с материален интерес 2180 лв., което прави по 16 стотинки на кв.метър или 43 пъти по-малко от реалната цена. Ето това несъответствие всъщност няма как да бъде подминато от КПКОНПИ.

От кадастралната карта става ясно, че нивите се намират на място, което с времето може да се превърне в урбанизирана зона в атрактивния курорт край София. Няма никакъв шанс там да се закупят земеделски земи за 16 стотинки на кв.м., което вероятно е данъчната им оценка.

Защо данните за симулативно занижената цена са притеснителни за Порожанов е очевидно. Ако информацията беше посочена в публичната му декларация, всеки би могъл да установи несъответствието. Освен това става ясно, че Порожанова е продала още същата година единия от апартаментите с голяма печалба.

Съпругата на Порожанов е реализирала приходи от недвижим имот придобит за 90 720 лв. и препродаден същата година за 152 555 лв. Тъй като печалба ѝ надхвърля 50 000 лв., съответно тя е трябвало да се регистрира в 7 дневен срок по ЗДДС. Дали тя е направила това и дали е внесла дължимото ДДС предстои да се установи.

Как КПКОНПИ скри компрометиращата информация

Онлайн версията на декларациите трябва да съдържа цялата информация от хартиените декларации и да отговаря на същата контролна сума. Биволъ анализира изходния код на декларацията на Порожанов и установи, че тя съдържа данни за това, че имотите и нивите са декларирани във вътрешната база данни на КПКОНПИ, но впоследствие информацията е заличена.

Декларациите сe подават от уеб сървъра на КПКОНПИ в езика XML с допълнителен файл за стил decl1.xsl, който форматира показването на полетата и таблиците.  За всяка таблица или има нещо декларирано, или се показва текст “Нямам нищо за деклариране”. Този текст не присъства в xml файла, а се вкарва в края на всяка таблица при  директива Declared=”False”.  Ако Declared=”True”, той не се отпечатва.

В декларацията на Порожанов трите таблици “Право на собственост и ограничени вещни права”, “Земеделски земи и гори” и “Прехвърляне на имоти през предходната година” са с директива Declared=”True”, но редовете, в които трябва да се опишат придобивките и продажбите са празни.

Това означава, че в базата данни на КПКОНПИ, от която се генерират изходния XML-код има информация, че са декларирани данни, но те могат да не се показват онлайн чрез допълнителна намеса, както стана ясно, по заявка от деклариращия. При това гражданите нямат никаква информация за поисканата намеса и за скритите данни, защото едва ли всеки би тръгнал да разглежда изходния код, за да установи, че е имало укрити декларирани данни.

Апартаментгейт:  КПКОНПИ скрила от декларацията на Порожанов имот деклариран на 43 пъти по-ниска цена

Апартаментгейт:  КПКОНПИ скрила от декларацията на Порожанов имот деклариран на 43 пъти по-ниска цена

Апартаментгейт:  КПКОНПИ скрила от декларацията на Порожанов имот деклариран на 43 пъти по-ниска цена

Възниква и въпросът колко от властимащите са поискали да бъдат укрити данните. Биволъ изтегли и анализира всички 3751 декларации от сайта на КПКОНПИ за 2018 г. и установи, че 2328 души са декларирали възникнало “Право на собственост и ограничени вещни права”, 1125 са декларирали придобити “Земеделски земи и гори” и 180 са декларирали “Прехвърляне на имоти през предходната година”. Стана ясно също, че

Единствено данните на Порожанов са скрити по този начин

Засега това е резултатът за 2018 г., но продължаваме да изтегляме и анализираме данните за предходните години. Тази операция ще отнеме известно време, ако КПКОНПИ не реши изобщо да скрие данните за политиците и техните имоти и несъответствия.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://bivol.bg/99096