Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Здравната система на...
Здравната система на ГЕРБ >> Една по една болниците започват да рухват под напора на COVID-19

Здравната система на ГЕРБ >> Една по една болниците започват да рухват под напора на COVID-19Една по една болниците започват да рухват под напора на COVID-19 и все повече да личи колко зле подготвена е българската здравна система, за да посрещне масова заболяемост.

Поредното лечебно заведение, което отправи призив за помощ, е многопрофилната болница в Добрич. Тя спешно се нуждае от медицински сестри и ръководството ù отправи призив кадри с необходимото образование да се отзоват и да дават дежурства, за да може да се осигури нормален начин на работа за всички отделения. Най-голям е проблемът в Първо и Второ вътрешно отделение.

Засега COVID отделенията са осигурени с достатъчно лекари и медицински персонал, но това оголва останалите звена.

За нормална работа навсякъде са необходими още 10-ина медицински сестри, уточни прокуристът на здравното заведение д-р Георги Желязков пред БНР.

"Апелът е за всички желаещи доброволно медицински сестри от региона - да заповядат и да работят във всички останали отделения, основно вътрешни отделения, извън Covid-сектора", каза той и допълни, че с помощта на общината са осигурени по около 100 лева на дежурство за медицинските сестри, които откликнат. 

Шуменската болница също е в критично положение. Толкова критично, че е пред затваряне, заради липса на специалисти, които да поемат смените в грижата за болните. Там са настанени над 40 с коронавирус, заразените от персонала са над 20, лекари напускат и не постъпват нови.

Недостиг на медици и средства има и в критичните "червени" райони Търговище и Благоевград, а също в Разлог, където за всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един без специалност. Медиците са на предела на силите си, признава управителят на здравното заведение. Физическото и емоционално изтощение сред лекарите и сестрите вече е не изолирано явление, а масово.Лекарите и сестрите не са "имунизирани" срещу коронавируса, с който се борят, за да спасят пациентите си. Днес коронавирусът отне живота на врачанска лекарка.

Как държавата ще помогне на системата да се справи вероятно тепърва ще разберем.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/


138868