Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Здравните игрички......
Здравните игрички... на наш гръб!

Здравните игрички... на наш гръб!Коментар на Райна Знаменкова

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Мотивът е, че видиш ли проф. Плочев си е позволил да изпрати писмо до парламента, в което иска актуализация на бюджета на касата за 2018 г. Причината – НЗОК има неизплатени задължения към чужди каси и съвсем скоро много българи няма да могат да се лекуват в чужбина, въпреки че имат това право.

Според законите в Република България директорът на НЗОК се избира от Народното събрание. Той отговаря само пред парламента и пред Надзорния съвет. Точка!

В правните разпоредби никъде няма връзка началник-подчинен между НЗОК и Министерството на здравеопазването. Въпреки това обаче министър Ананиев се изживява като шеф на шефа и държи сметка на проф. Плочев за действията му. Не стига това, но в скандала бе намесена и небезизвестната в лекарските среди зам. министърка Жени Начева, която кадрува, разпорежда се директно кой на какъв пост трябва да бъде поставен, променя бюджети на болници. Същата тази Начева бе шеф на НЗОК при първото правителство на Борисов през 2010 г., но бе освободена от поста, след като прокуратурата я обвини в длъжностни престъпления. Обвиненията бяха, че еднолично е наредила завишаване с близо 2 млн. лева на разходите на три болници – "Токуда", Военномедицинска академия и сливенската, и да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен. Работата на прокуратурата обаче забоксува, а Кирил Ананиев първо я взе на работа във финансовото ведомство, където бе зам.-министър, после я направи своя дясна ръка в МЗ.

Не стига всичко това, но и се оказа, че "висш държавник", "повече от министър", е натиснал шефа на НЗОК да подаде оставка с предупреждението, че ако не го направи няма повече да си намери работа в България... Като се замислиш "висш държавник повече от министър" може да са само премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и шефът на замесената парламентарна група Цветан Цветанов. Борисов едва ли би си позволил да заплашва по телефона по такъв начин и да рискува главата си. Президентът на пръв поглед няма нищо общо със скандала, а и той май се интересува само от жена си и от самолети. Остава председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов. Любопитно е защо бухалката на Борисов ще се намеси дълбоко в един на пръв поглед не толкова страшен скандал. А и вездесъщият Цветанов е от 2 месеца в Америка, където май проси милост за него и Борисов.

Поредната драма с шефа на НЗОК поражда редица въпроси без отговор: 

– Защо министърът (който няма нищо общо с НЗОК) иска оставката на шефа на НЗОК? Това е все едно директорът на Нова телевизия да иска оставката на директора на bTV...

– Защо зам. министърът (която няма нищо общо с НЗОК) си позволява да се разпорежда кой да бъде назначен, уволнен и т.н.?

– Защо премиерът (който няма нищо общо с НЗОК) отново се опитва да се яви като помирител и заяви, че ще привика на среща Ананиев и Плочев "да се разберат"?

– Защо висш държавник (по всяка вероятност Цветан Цветанов, който хептен няма нищо общо с НЗОК) си позволява да заплашва шефа на касата? Или ако не е Цветанов, то КОЙ е този висш държавник?

– Защо парламента, управляван от коалицията – ГЕРБ-Обединени патриоти-ВОЛЯ и... ДПС, не е предвидил достатъчно пари в бюджета на НЗОК, за да може касата да се разплати с другите каси и българските граждани да се лекуват без проблем?

Според някои приближени на ГЕРБ анализатори този пореден скандал "тресе държавата" и то на фона на заканите от страна на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Вален Сидеров да бутнат правителството. Всичко това идва след като истерията около Истанбулската конвенция затихна малко, а другият псевдо-скандал Борисов-Радев беше замазан.

Здравеопазването е важна тема за българското общество, тъй като засяга всички. Така широко огласените поредни трусове наистина могат да са търсената от Борисов причина, за да се катурне превантивно правителствената каруцата преди цунамито Слави Трифонов да помете всичко... и всички!  Без съмнение премиерът би използвал всяка причина, за да го направи и да спаси себе си, а и поне част от провалилата се в очите на хората власт! Скандалът с проф. Плочев може да бъде потушен за няколко дни, в зависимост от това кой с кого как ще се разбере... до следващия програмиран скандал за отвличане на вниманието от проблемите в държавата ни.

Но едно е сигурно – игричките и експериментите със здравеопазването не са полезни за никого, най-вече за нас българските граждани! А България търси и иска отдавна промяна, сигурност и спокойствие, преди всичко за здравето ни! И за децата ни!

 

Вижте и други материали по темата:

Важен ли е детският живот?

100 млн. за полицаите Vs. 28 млн. за общинските болници. А другите?!

ДНЕС в десет изречения: Не ни убивайте!

Здравето не е бизнес

Господа политици, молете се да бъдете здрави 

*****************

Въпреки репресиите* >> Шефът на НЗОК няма да подава оставка

Политик с претенции да управлява държавата заплашвал Камен Плочев чрез най-добрия му приятел

Наглост* >> Да се говори за актуализация на бюджета през февруари е невъзможно!

Има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса

Здравната каса е почти без ръководство заради дългове и хаос

Утре Борисов ще тръгне да затваря болници, за да спре кражбите в здравеопазването

Шефът на НЗОК бил заплашван от високопоставен политик, за да подаде оставка

Новият скандал във властта* >> Ананиев няма правомощия да иска оставка на управител на Здравната каса

*****************

Да си вземем държавата! Днес!

Време дойде да излизаме от блатото

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Страхувайте се от Слави...!

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

 

 


53103