Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Зелени заплахи...
Зелени заплахи

Зелени заплахиПозиция на Румена Веселинова, еколог с 25-годишен стаж.

Коментарът отразява само гледната точка на автора

Ако следите спора за втора кабинка на Банско, в последните дни трябва да ви е станало ясно, че той, както и развитието на ски туризма у нас като цяло, изобщо не са екологични въпроси, а коренно различни концепции за икономическото развитие на България. Последните протести и контра протести само извадиха наяве болезнената истина, която от години зелените се опитват да скрият. Виковете и плача им за Пирин изобщо не са свързани с опазването на природата, въпреки че много млади хора искрено вярват в това. Публикуваните планове на концесионера показаха, че новият лифт минава по или край вече съществуващи трасета, като за всяко отсечено дърво са заложени пет за залесяване. И че ски зоната винаги е била отредена за 2, а не за 48% от Пирин. Тогава защо говорим за презастрояване на планината, за бетон и още подобни глупотевини. Много е лесно да подведеш шепа млади хора, загрижени за природата. Без съмнение те искрено вярват от все сърце, че излизайки по столичните улици дават своя принос за една по-зелена и по-хубава България.

Уви, това не е така. У нас България има в пъти по-малко ски съоръжения на 1000 кв.км. площ, сравнено с почти всички останали европейски държави със ски туризъм. В много пъти по-малко, а там продължават да строят.

 

Кой има интерес това да остане така?

Небезизвестният бивш шеф на парк "Витоша" Тома Белев бе кандидат-депутат на "Да, България" на Христо Иванов за Кърджали и София миналата година. Това е вторият му опит да влезе в политиката. Първият се оказа неуспешен. Той беше кандидат за евродепутат от "Зелената партия" на Александър Каракачанов.

На миналите парламентарни избори "Да, България" не се класира добре и Белев така и не се докопа до депутатското кресло. Само за информация племенникът на Христо Иванов, Любомир Костадинов работи при съпругата на Тома Белев - Веселина Кавръкова, който оглавява българския клон на WWF.

През 2012 г. Белев получи международната награда на WWF за цялостен принос към опазването на природата. И нищо чудно, защото именно техните, а не българските интереси защитава "екологът". България е изключително подходяща за развитието на зимния туризъм и без съмнение ще привлича хиляди скиори с добрите си условия и ниските цени. Това със сигурност ще удари по ски бизнеса в Швейцария и Италия. През последните години след надвисналата опасност от терористични атака в Западна Европа драстично се увеличи потока на туристи към Балканите. И това не е заради смешните опити на пясъчната кралица министър Николина Ангелкова, а просто защото хората разбраха, че у нас е по-безопасно, по-хубаво и определено по-евтино. Именно това ще се случи и, ако развием туризма в зимните курорти. Именно и затова българските псевдоеколози правят всичко възможно, за да саботират развитието на Банско, Боровец, Витоша, Пампорово.... Те се прикрепят към онези, които дават повече пари, а за момента това са чужди организации.

Псевдоеколозите имат огромен интерес да "защитават" природата по този начин, докато в техните джобове влизат пари, идващи както от ЕС, така и от държавния бюджет. Екомрежата у нас и нейните лица (Тома Белев, Андрей Ковачев, Любомир Костадинов, Константин Иванов и други) са навързани в различни проекти. Само през 2016 г. например разделиха едни 100 милиона по оперативна програма "Околна среда". А какво да говорим за самия Белев, станал скандално известен, че негово дружество спечели през 2013 г. поръчка за броене на делфини в Черно море, и то без конкурс. Не какво ще кажете за парите, отишли за броене на комари по Дунава... От години в организациите на еколозите влизат милиони, а тяхното единствено задължение е да саботират български инокономически проекти. И за момента те се справят изключително успешно.

Така със скандалите около Банско за момента печеливша е само псевдо десницата на Христо Иванов, която се опитва да възкръсне от пепелта, уж защитавайки екологични интереси и същевременно да продължи да прибира пари по оперативни и всякакви други програми. Да възкръсне не, ами направо да си се възцари отново на родната политическа сцена и то след като години наред крепеше на власт Борисов 2, беше негов министър и покорен слуга, а сега негов яростен критик... О, Боже, опази!

Е, а това ако не е хамелеонщина, по-голяма даже и от тази на Волен Сидеров, здраве му кажи!

 

Къде сме ние?

Според последните проучвания, 67% от българите смятат, че втори лифт трябва да има, а 64% от допитаните посочват, че т.нар. еколози тенденциозно обслужват чужди интереси. Тогава къде е проблемът? Може би говорим за манипулиране на общественото мнение, че в Банско ще се строи и то без никаква регулация.

Да, през последните 30 години някои хора забогатяха на ръба на закона в България. И да, част от тях, до 2008 г.строяха без мярка и правила! Но днес нещата са се променили и бизнесът е научил уроците на срива отпреди 10 години.

 

Другата гледна точна

С решението си за Пирин правителството подарява половината от парк "Пирин" на една офшорна фирма и разрешава строителство и сечи в три от шестте зони на парка твърдят псевдо еколозите. Те смятат, че промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и анализ за развитието на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Решението

Едва ли битката за Банско ще бъде приключена скоро. Войната е сериозна и свързана с много пари. Според общината в Банско сегашният лифт няма достатъчен капацитет и това е причина в активния сезон да стават сериозни опашки, които само изнервят туристите. Поредният епизод в драмата стана, когато кметът на туристическия град Георги Икономов внесе искане до Министерството на околната среда да се задвижи процедурата по частично изменение на сега действащия план за управление на национален парк "Пирин". Тази процедура бе приета от правителството на Пламен Орешарски през 2013 г. от тогавашния екоминистър Нона Караджова. Идеята беше промяната да засегне само ски зоната в Пирин, което ще позволи и строителство на втори лифт. Тази процедура обаче не беше реализирана, а междувременно започна изработката на изцяло нов план за управление на Пирин, тъй като старият е с действие до 2014 г. Новият план обаче все още не е приет, тъй като има жалби в съдилищата срещу него. Искането на Икономов предизвика протести на хората от Банско, които отдавна негодуват срещу рекета на "екомафията" и срещу невъзможността да има втори лифт.

Борисов 3 като нищо може да си счупи зъбите в острия камък на Банско. Години наред премиерът и неговите министри заставаха за "еколозите" и съвсем очевидно пълнеха касичките им с милиони левове. Защо обаче Нено Димов направи остър завой и изведнъж даде светлина за втория лифт още не се знае. Но едва ли е просто от любов към природата или към спорта в България...

 

КАРЕ ПОД ТЕКСТА

 

Швейцария, която се възприема като модел за туризъм и за зелено отношение към този бранш. Там няма нито един природен парк, чисто законово уреден, и има влакчета и лифтове до всеки връх, който е по-близък до град. Нещо повече - има маса хотели по върховете и всеки един от стотиците зимни курорти има поне 200 километра писти а доста ски зони стигат до 500 километра. Резултатът от тази политика е, че Швейцария е модел за зимен туризъм, а там, бъдете убедени, туристите не се скупчват на опашки пред лифтовете и не губят безкрайни часове от почивката си в чакане.

Image result for alpenruh mürren

Мюрен - родината на състезанията по ски спускания

 

Вижте и други материали по темата:

Тома Белев кандидат за депутат от Движение "Да, България"

Тома Белев получи международната награда на WWF за цялостен принос към опазването на природата

 


47945