Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Жители на "Младост" ...
Жители на

Жители на "Младост" 1 започват ефективна стачка за премахването на центъра за наркозависимиЖителите на столичния квартал "Младост" 1 ще блокират днес движението в района, в знак на протест срещу преместването на центъра по наркомании в сградата на УМБАЛ "Света Ана".

В открито писмо до министъра на здравеопазването и областния управител на София, те твърдят, че увеличеното присъствие на наркозависими създава безпокойство. По думите им сигурният и спокоен картал рязко е променил облика си.

В обръщението си към институциите гражданите настояват центърът да бъде незабавно премахнат от територията на район "Младост". 

"Не намираме за подходящо позиционирането на такъв център в жилищен комплекс и в непосредствена близост до детски и учебни заведения предвид практиката около такива дневни центрове да се наблюдава увеличение на търговията с наркотични вещества.", казват протестиращите.

Припомняме, че в позицията си за преместването на метадоновата програма, от здравното министерство обещаха, че това е временна мярка, но не уточниха за какъв период от време става дума.

Според жителите на "Младост" 1, това поставя под сериозно съмнение обещанието на ведомството.

"Затварянето на входа откъм бл. 18 и заявките за засилено полицейско присъствие не могат да ни успокоят, защото те не решават проблема и ги приемаме като краткотрайни пиар мерки, целящи да приспят вниманието ни.", казват протестиращите.

Те заявяват, че преминават в ежедневни, ефективни стачни действия и са готови да затварят ключови пътни артерии с очакване исканията им да бъдат чути и центърът да бъде преместен от Окръжна болница незабавно.

По информация от Фейсбук днес недоволните от решението на МЗ ще се съберат в 18,30 ч. пред бл. 18 в "Младост" 1. Утре , от 18,30 протестните протестното шествие ще тръгне от спирката на автобуси № 84, 184, и 306 и ще се придвижи към Цариградско шосе, където ще бъдат затворени лентите за движение.

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Жители на столичния ”Младост” протестират срещу Център по наркомании

Младост на протест, не иска Център по наркомании до детски градини и училища

Като всичко в България >> Според Ананиев закриването на центъра за наркомании е "преобразуване"

Европейски доклад: Младите българи употребяват най-често канабис

Публичен отчет от МЗ за Националния център по наркомании поискаха пациенти

Пациентски организации обявиха недоверието си към Кирил Ананиев

 

 


 


113926