Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Жители на "Младост" ...
Жители на

Жители на "Младост" отново излизат на протестЖивеещите в "Младост 1" излизат на протест срещу застрояването на градинка за отдих в квартала. Лице на протеста е Баба Бонка, която е изпратила писмо до премиера, в което разказва как преди 40 години е засаждала дръвчета в градинката, която ще се изсече.

Проблемно е мястото в карето между блоковете 1А, 3 и 36-и. Преди години този терен е взет от държавата, след което през 2009 година е върнат на пет от наследниците. Те са намерили инвеститор, който иска да строи два пететажни магазина. Хората от квартала обаче са категорично са против.

 

Жителите желаят строежът да бъде спрян изцяло и да не се слагат заграждения.

От ефира на Bulgaria ON AIR жителите се обърнаха с апел към премиера да се запознае с техния случай, да им обърне внимание и да не позволи строеж и заграждане на мястото.

"От Столична община са наясно, че проблемите с презастрояването в София са сериозни и в тази част на "Младост 1" и други райони. Оказа се, че подробните устройствени планове не работят. Отстоянията между блоковете не са достатъчни, конкретно в "Младост 1" няма останали блокови пространства, няма достатъчно паркинги, всичко се опорочава", сподели Кристияна Тодорова от Инициативния комитет "За Зелен Младост" в "България сутрин".

Петимата собственици на терена са съгласни да се откажат от строителството, ако на всеки от тях се даде по един апартамент като обезщетение.

 

 "По повод днешния протест в "Младост" 1 срещу застрояването на поредната зелена площ в района – тази между блокове 1А, 3 и 36, Десислава Иванчева и Биляна Петрова информираме нашите съграждани, че февруари 2018 г., 2 месеца преди ареста ни, ние поискахме съдействие за запазването на тази зелена площ като на собствениците на имота се предложи замяна с общински или държавни имоти". Това съобщиха междувременно от екипа на Иванчева и Петрова.

Оттам призовават кмета на София Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да намерят начин да обезщетят собствениците на естествено озеленената и залесена площ между блокове 1А, 3 и 36, за да остане тя непокътната за ползване от гражданите на Младост. "Настояваме вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов да обясни какво възнамерява да прави с имотите на Министерството в "Младост" и защо е разпоредил изсичането на здрави дървета в един тях. Призоваваме също незаконно избрания от Столичния общински съвет и.д. кмет на Младост арх. Румен Русев да потърси сметка за безстопанствените и опасни за здравето и живота на гражданите бивши имоти на Министерство на отбраната", заявяват още Иванчева и Петрова.

РЕДАКТОР: РУМЕН СКРИНСКИ

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Иванчева и Петрова: Каракачанов системно ощетява гражданите на Младост

 

 

 

 

 


89951