Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Жители на Габрово ор...
Жители на Габрово организират нов многочислен протест тази вечер

Жители на Габрово организират нов многочислен протест тази вечерЖители на Габрово се организират за нов протест тази вечер. Недоволството ескалира преди дни след побой над продавач в централен магазин.

Полицейското присъствие в града остава засилено, въпреки че обстановката е спокойна, а повечето от ромските къщи са празни, предаде БНР.

Вчера се проведе най-масовия до момента протест срещу агресията, след като преди седмица трима души от ромски произход нанесоха побой на магазинер. Демонстрацията премина без инциденти, след като полицията задържа лица, въоръжени с боксове, палки и бомбички. Около 2000 души изпълниха площада пред сградата на Общината снощи.

Очакванията за масов протест се изпълниха, но не и за включването на демонстранти от други градове. Жандармеристите блокираха пътя на демонстрантите към домовете на ромски фамилии в района на квартал „Колелото“ и като жест на добри намерения свалиха шлемовете си пред множеството. Чуха се отново призиви за оставка - искане, което не се споделя от всички:

„Трябва малко да се събудим, да живнем, за да можем да събудим и тези нагоре, които сме ги избрали. Аз не искам оставка. То като кажеш оставка, кой ще дойде“.

Снощи пострадалият Венцислав Иванов се присъедини към протеста и от трибуната поиска: „Да има справедливост, да не се изпада най-вече в такива ситуации“.

Кметът Таня Христова благодари на жителите на Габрово за това, че са чули призива за здрав разум и увери: „Всеки един призив е чут. Всичко, което е в компетенциите ми като кмет, ще го направя, а всичко, което е извън компетенциите на Общината, ще направя необходимото, за да достигне до тези, които са пряко ангажирани“.

По време на снощния протест подписката с предложението за замяна на наказанието „глоба“ с наказателен труд е било подкрепено от 700 души.

 

Източник: https://novini.bg/bylgariya/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

10 задържани след най-масовия протест в Габрово

Поредният протест в Габрово премина спокойно при засилено полицейско присъствие

МОДЕЛЪТ "ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ" изби в цигански побои и протести в Габрово. 12 години един клан управлява града

Със скандирания ,,Оставка" и освиркване посрещнаха вицепремиера Томислав Дончев в Габрово ! Сблъсъци между демонстранти и жандармерия

 


 


96199