Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Жителите на Войводин...
Жителите на Войводиново отново излязоха на протест

Жителите на Войводиново отново излязоха на протестДесетки жители на Войводиново се събраха в неделя вечерта в центъра на селото, за да изразят недоволството си от условните присъди, които получиха  двамата роми, пребили 33-годишния военнослужещ Валентин Димов.

Братята Борис и Асен Пакетови се признаха за виновни за нанасянето на средна телесна повреда и сключиха споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съда.

,,Възмутени сме от това, че нападателите получиха условни присъди'', казаха жителите на Войводиново.

,,Необяснимо е за нас. Как може така да се получава? Те ги пуснаха буквално без нищо. Това е подигравка. Съдебната система просто не е на ниво'', коментираха присъстващи на протеста.

Според кмета на Войводиново Димитър Тосев хората искат да изразят възмущението си от несправедливите присъди.

,,Може би от нас не зависи нищо, но все пак гражданска позиция трябва да има'', заяви той за БНР.

На протеста кметът на Войводиново информира хората и за хода на делата в Административния съд срещу заповедите за събарянето на ромските къщи.

След инцидента в началото на януари и последвалите протести на жителите на селото ромската махала беше опразнена, а част от незаконните постройки бяха съборени. За останалите, които подлежат на премахване, продължават съдебните процедури.

,,Всяко дело първо гледано в съда е отложено за следваща дата. Сега съдът събира доказателства кой го е построил, как го е построил, откъде взима тока. Един човек е давал тока, а е имало два водомера, от които са се свързали – така са пуснати и тръбите, така са изкопани обратните води. Всичко е изкопано без никой да дава съгласие или да пита за нещо'', допълни още кметът Тосев.

 

Източник: https://novini.bg/


95444