Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Журналист: Има политически риск за ГЕРБ, защото хората не искат да умират от болести

Журналист: Има политически риск за ГЕРБ, защото хората не искат да умират от болести''Кметът Борисов говореше срещу ''Кремиковци'', той щеше да ни спасява от вредните емисии на ''Кремиковци'', как той щеше да затвори ''Кремиковци'', как той щеше да реши кризата с боклука. Всичко това, което той обеща, че ще направи, без отпадъци, без вредни емисии, всъщност то се връща върху него като бумеранг, защото той е казал повече думи, отколкото е свършил дела. Този завод е знаков за управлението на столицата (бел. ред. заводът за изгаряне на отпадъци/инсинератор). Tой ще се строи предимно с европейски средства и за това казват, че едва ли не е подарък от Европа за нас и ние трябва много да се гордеем, тъй като такива заводи има в почти всеки един голям европейски град'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ разследващият журналист и еколог от сдружение ''ЗА Земята'' Димитър Събев.

Димитър Събев е направил собствено разследване за завода за изгаряне на отпадъци (бел. ред. инсинератор), който управляващите от ГЕРБ се канят да построят в София

''Това, което на нас не ни се казва и ни се спестява в цялата дискусия, са първо финансовите параметри на този проект. При мен попадна огромен документ с финансовите параметри, които съвсем не са сладки за нас като данъкоплатци, специално за софиянци. Второто нещо, което не се казва е, че София всъщност е една котловина и всяка една допълнителна мощност пълни въздуха на София с още повече опасни, включително канцерогенни емисии. Третото нещо, което не се казва в цялата работа е, че има и по-добри начини за управление на отпадъците, които обаче изискват, както казах бавно и мъчително, постепенно, без зрелищни проекти - работене всеки ден.

Инсинераторът би следвало да заработи, ако ГЕРБ продължат да настояват. Макар че според мен това ще е доста голям политически риск за тях, защото хората не искат да умират от болести. Този инсинератор няма да бъде разположен къде да е, а ще бъде разположен в центъра на Северна София, на около 500-700 метра от жилищни квартали. За ''Орландовци'' говоря, на север са ''Надежда'', ''Толстой'', ''Захарна фабрика'', тоест в едни места, където населението е скупчено в едни квартали с високи блокове. И той там ще си работи инсинераторът, според ГЕРБ няма да прави нищо лошо, чисто и просто ще си работи и всички ще бъдат щастливи. Не е обмислен този проект от гледна точка на неговия ефект върху хората'', заяви още разследващият журналист.

''По целия свят има търговски, бизнес намерения, които искат да спечелят от нас. Ние сме тези, които трябва да сложим бариерата. Да кажем - не. Това е в наша изгода, това не е в наша изгода. Същото го правят руснаците, същото го правят американците, същото го правят и ''братята'' германци. Всички искат да спечелят от нас и ние сме тези, които трябва да кажем - не'', добави той.

''Евтината енергия на АЕЦ ''Козлодуй'' не може да стигне до нас, защото ние трябва да плащаме в бита си. Евтината енергия на АЕЦ ''Козлодуй'' се изнася от частни фирми, които получават комисионни, пълнещи партийните каси. Получава се един порочен кръг, в който е много трудно за един българин с отворени очи да остане позитивен и оптимист за бъдещето на страната'', каза още екологът Димитър Събев.

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

Източник:https://m.fakti.bg/


120827