Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Зиг-Заг >> Извънредн...
Зиг-Заг >> Извънредната епидемична обстановка удължена до 15 юли

Зиг-Заг >> Извънредната епидемична обстановка удължена до 15 юлиНовите случаи на COVID-19 у нас доближиха анти-рекорда

 

Правителството ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната до 15 юли. Това стана ясно в началото на днешното заседание на кабинета. Промяната ще бъде направена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. По-рано днес държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подкрепи подобна мярка.

Решението се приема заради продължаващите тревожни данни за заболели от новия коронавирус. В България за изминалото денонощие са регистрирани 130 новозаразени от COVID-19, според сводката на Единния информационен портал. Бройката е съвсем близо до печалния рекорд от 19 юни - 132 нови случая. Един човек е починал.

Положителните проби са излезли от общо 2496 направени PCR теста. Потвърдените случаи по области са: Благоевград - 1; Бургас - 9; Варна - 12; Видин - 1; Кърджали- 1; Кюстендил - 17; Ловеч - 1; Пазарджик -10; Пенрик- 4; Плевен - 2; Пловдив - 6; Разград - 2; Сливен - 12; Смолян - 1, София област - 17; София град - 25; Стара Загора - 4; Шумен - 4; Ямбол - 1.

 

Общо активните случаи в момента в България са 1689, като в болнични заведения се намират 362-ма души. От тях 13 са в интензивни отделения. Има един нов смъртен случай, с което броят на починалите в следствие на новия коронавирус става 208 души.

Има и 46 новоизлекувани, с което те стават общо 2217 (от 4114 потвърдени случая).

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5748 души са тествани в цялата страна от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 114 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 61 (1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап.

Има и 53 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

 

ОГРАНИЧАВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ РИСКОВИ ГРУПИ

Пред "Нова телевизия" главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди, че няма да има пълно затваряне на държавата, но допусна, че ще последва ограничаване на определени рискови групи, за да се спре разпространението на вируса.

"Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така. Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане. Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора. Всеки влизащ в болница е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане", заяви доц. Кунчев.

Той заяви, че предстоят разговори със Здравната каса за промяна на клиничната пътека при случаи с COVID-19, тъй като в момента тя е за 600 лв. "Клиничната пътека ще бъде коригирана. Понякога 600 лева са достатъчни и дори остават. Но масово при тези, които имат нужда от интензивно лечение сумата е в порядъка на 2-3-5-10 хиляди лева", обясни главният здравен инспектор.

Ангел Кунчев даде и пример с Гърция, където спазвали доста по-стриктно от България противоепидемиологичните мерки. "В Гърция доста по-строго спазват правилата в заведения. Храната дори я поднасят увита във фолио. Не е само, защото искат туризмът при тях да тръгне, но и глобата е 5000 евро", каза той. И изрази оптимизъм, че случаите в България ще намалеят при трайно затопляне на времето. "Да, бях казал, че заразата ще изчезне като се стопли. Но навън продължава да е слънце-дъжд-локви. Нека да имаме 10 дни с температури над 30 градуса и ниска влажност, пък ще видим. Още имам надежда", каза доц. Кунчев. Но не се нае да прогнозира в по-далечен период: "Есента никой не знае за какво да се подготвим. Ако имаме по 200 случая всеки ден в продължение на седмица, тогава значи, че имаме вече масово разпространение".

Той потвърди, че на премиера Бойко Борисов ще бъде наложена глоба от 300 лв. за това, че беше без маска в Рилския манастир. Предписания са изпратени и до Народното събрание, защото там също правилата не се спазвали съвсем стриктно.

 

Източник: https://www.segabg.com/

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

*Заглавието е променено от редакцията


ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Властта вирее с паника! >> НОЩ иска удължаване на извънредната обстановка след 30 юни

Дoц. Мaнгърoв пред Лили Маринкова: Щaбът внacя нaпрeжeниe в cтрaнaтa. Тъпo e (ВИДЕО)

Борисов даде пример как да не се спазва новата заповед за маските (ВИДЕО)128804