Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Зимната обстановка в...
Зимната обстановка в страната (Обновява се)

Зимната обстановка в страната (Обновява се)Зимната обстановка в област Разград и Силистра се нормализира

Зимната обстановка в област Разград се нормализира. Всички пътища по републиканската пътна мрежа в област Разград са отворени за движение на превозни средства, съобщи зам.-областният управител Нурие Црънгалова. По думите й все още се работи по разчистване на отсечките към разградските села Радинград и Островче, както и пътя Цар Калоян-Костанденец, където преспите са над 2 метра. Всички останали пътища в областта са почистени и проходими при зимни условия.

Заместник-областният управител посочи, че без ток са седем населени места в областта, като екипи на електроснабдителното дружество продължават работа по отстраняването на авариите.

Вода все още няма в две разградски села. Без водоснабдяване са и пет кубратски села и някои високи части от общинския център, като причината за това е проблем в електрическото захранване на двете помпени станции в Медове и Брестовене.

Црънгалова каза още, че е създадена организация за транспортирането на болните на хемодиализа, като вчера до разградската болница са извозени пациенти от Исперих.

Продължават и обявените бедствени положения в общините Самуил и Кубрат.

Заради усложнената зимна обстановка затворени днес остават и всички учебни заведения в региона.

Възможно е движението на всички видове моторни превозни средства до съседните областни центрове, съобщават от Областната администрация, позовавайки се на Областното пътно управление. Единствено в посока Разград движението е само в силистренския участък на направлението.

Нормализира се пътната обстановка в Силистренската община.Възстановено е движението при зимни условия по републиканската пътна мрежа на автобуси от и за Силистра. В график се движат всички автобуси за Русе, Добрич, Разград и Шумен. Частично в с. Смилец няма ток. Затворен остава пътят към селата Професор Иширково и Казимир, но се почиства. Продължава опесъчаването в Силистра. Почистват се и по- малките улици в града. Проблем са неправилно спрели и паркирани автомобили, заради които почистващите машини не могат да преминават.

В община Дулово проблемни остават пътни отсечки между селата Овен и Черник и между Межден и Върбино. Според информацията при дежурния в общината в населените места има ток и вода.

В Тутраканско след обилните снегонавявания всички междуселищни пътища са отворени за движение при зимни условия. Продължава работата по тяхното разширяване. Разчистват се второстепенните улици в Тутракан, а главните се опесъчават. Възстановено е движението на всички автобуси. Ток няма в половината от село Варненци.

В община Главиница възстановен, но стеснен е пътят между селата Зафирово и Сокол. Все още затворен е пътят между Главиница и село Черногор. Част от града е без ток,има проблем с електрозахранването в селата Зебил, Листец и Вълкан.

В Алфатарско има ток и вода. Отворени са пътищата до Цар Асен и Чуковец. Подължава работата в направленията Бистра, Кутловица и Васил Левски.

В община Кайнарджа са възстановени пътища и електрозахранване. Проблем има с водата се е в селата Посев, Краново и Голеш.

В Добричката община всички пътища са проходими при зимни условия

Всички пътища в община Добричка са отворени и са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на кметската управа след заседание на Щаба за защита при бедствия. По някои отсечки предстои почистване на крайните участъци на пътното платно, за да се осигури пълна проходимост за превозните средства. Опесъчават се рискови зони, които са заледени.

Във всичките 68 селища в общината има електрически ток. В училищата се провеждат редовни учебни занятия. Със заповед на кмета Соня Георгиева са определени общински служители, които поддържат постоянна връзка с кметовете и кметските наместници на селищата в общината, която е разделена на четири района за действия при зимни условия. Денонощно могат да се подават сигнали и на оперативния дежурен в Общинския съвет за сигурност, допълват от кметската управа.

Продължава възстановяването на тока на села в област Хасково

Продължава възстановяването на електрозахранването на села в Хасковска област, съобщиха от областната администрация. На територията на община Маджарово са паднали осем стълба, което е нарушило електроподаването към село Ефрем и е прекъснало захранването с ток на помпената станция.

Заради това е прекъснато и водоподаването към град Маджарово. От елекроразпределителното дружество са информирали, че селото ще бъде временно захранвано с агрегат, докато протича ремонта на далекопровода. Продължават да се отстраняват аварии и по селата Дъбовец и Вълче поле, община Любимец и Орлов дол, община Тополовград, допълват от държавната администрация.

В област Плевен няма данни за бедстващи или застрашени хора

Екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен и на полицията оказват съдействие на местните власти за преодоляване на последствията от усложнената зимна обстановка, съобщи ОДМВР в Плевен.

Реагирано е на много сигнали, предимно за паднали дървета и клони, за отстраняване на опасни предмети, както и необходимост от захранване с ток с бензинови агрегати на различни обществени сгради. Към момента няма данни за бедстващи или застрашени хора в област Плевен, уточняват от полицията.

Вчера е оказана техническа помощ в местността Кайлъка, в ж.к."Сторгозия", ж.к."Мара Денчева", в село Деков, на пътя между селата Новачене и Любеново, и на пътя между село Стежерово и Свищов. Отстранено е паднало дърво върху лек автомобил в квартал "Сторгозия". При инцидентите няма пострадали хора. Служители на пожарната са давали ток с бензинов агрегат на комплекса за социални услуги "Свети Мина" в Пордим.

Към момента екипи на пожарните служби работят по различни сигнали в цялата област, посочват от ОДМВР в Плевен.

Седем села в Шуменско са без ток

По информация на дежурните в общините, към 9.00 ч. тази сутрин, без ток са селата Единаковци, Студеница, Висока поляна, Байково, Черна и Добри Войниково в община Хитрино, както и село Капитан Петко в община Венец. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Шумен.

Частично без електрозахранване са селата Войвода и Мировци в община Нови пазар и село Златна нива - в община Каспичан.

Екипи работят за отстраняването на повредите.

Пътищата в област Търговище са проходими; 11 села в Поповско все още са без ток

Пътищата в област Търговище са проходими, 11 села в Поповско все още са без ток. Котленският проход е отворен за движение и за товарни автомобили, съобщи на БТА дежурният в Областното пътно управление /ОПУ/.

Настилките в региона са мокри, опесъчени са. В ОПУ е постъпил сигнал за проблемен участък, заради навявания, между търговищкия квартал "Въбел" и село Здравец. Екипи на пътната служба вече са на терен.

След падналия сняг продължава работата за нормализиране на обстановката в община Попово. Пътищата са проходими при зимни условия, уточняват от кметството.

Нарушено остава електрозахранването на 11 села в общината, поради паднали стълбове и прекъснати проводници. Аварийните групи отстраняват повредите.

Аварийни екипи възстановяват електрозахранването в 23 села в общините Враца, Мездра и Роман

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването в общо 23 села в общините Враца, Мездра и Роман, прекъснато след интензивния снеговалеж през последното денонощие, съобщиха от областната администрация.

Аварийни екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на повредени и скъсани проводници от паднали клони, дървета и тежкия сняг в селата Долна Бешовица, Камено поле, Струпец, Синьо бърдо, Стояновци, Кунино и Радовене, Средни рът в община Роман, както и в части от града. В община Мездра засега без ток са селата Боденец, Крапец, Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Горна Бешовица, Цаконица, Типченица, Люти Дол, Царевец, Старо село, Крета и Дърманци. Възстановява се електрозахранването по няколко улици и в квартали от Враца, както и селата Лиляче и Лютаджик от общината. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено през деня.

Обстановката в областта след обилния снеговалеж постепенно се нормализира, като няма непроходими пътища от републиканската и общинска мрежа, сочат обобщените данни на Областния съвет по сигурност. Снежната покривка е 20-33 сантиметра в общините Враца, Мездра и Роман, а на територията на останалите седем общини е около 5 сантиметра.

Временно е спряно водоподаването в Мездра заради намалял дебит от един от водоизточниците на града. Без вода поради липсата на електрозахранване за помпите са и селата Върбешница, Долна и Горна Кремена, Кален, Старо село, Царевец и Цаконица. Очаква се възстановяване на водоподаването след отстраняване на авариите по-късно през деня, съобщиха от общинската администрация в Мездра.

Участъци от магистрала "Тракия" и от републиканските пътища в Ямболска област са обработени с пясък и сол

Дежурни екипи на машини на фирмите, които поддържат пътищата на територията на Ямболска област, са обработили с пясък и сол тази нощ заледени участъци от автомагистрала "Тракия" и от републиканските пътища в района на Болярово. Това съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление /ОПУ/ инж. Галин Костов.

Управлението стопанисва 636 км републиканска пътна мрежа, от които 40 км са от магистрала "Тракия". В готовност за зимното поддържане на магистралата са 13 пътнопочистващи машини; има 100 тона сол и 20 тона калциев дихлорид. За пътищата от първи, втори и трети клас са заделени 64 машини, разкрити са седем опорни пункта, в които са складирани 680 тона сол, 10 тона калциев дихлорид и 2700 тона пясък, допълни Костов.

На застрашените от снегонавявания пътни участъци в областта са изградени временни защитни огради с обща дължина четири километра.

Кметът на Белене е обявил частично бедствено положение

Кметът на Белене Милен Дулев е обявил частично бедствено положение заради усложнената зимна обстановка. Четири от шестте селища в общината от 35-36 часа нямат ток, вода и комуникации, каза за БТА кметът Милен Дулев.

Той е потърсил за съдействие от областния управител на Плевен Мирослав Петров. Той е поискал и получил разрешение от Министерството на отбраната да се ползва тежка техника за вдигането на паднал стълб, който е прекъснал далекопровод с високо напрежение.

Кметът на Белене заяви за БТА, че очаква в близките часове армията да помогне и аварията да бъде отстранена от екипите на ЧЕЗ.

В 15 населени места във Великотърновска област

все още няма електрозахранване

В 15 населени места във Великотърновска област все още няма електрозахранване, заради вчерашния снеговалеж, съобщи за БТА областният управител проф. Любомира Попова.

Най-тежка е ситуацията в общините Елена и Златарица, където общо 14 села са без ток, в община Сухиндол без електрозахранване е село Красно Градище. Проблеми с водоподаването има в села, в които водата се доставя с електрически помпи, заради липсата на ток.

Аварийните екипи работят денонощно, за да бъде възстановено електрозахранването навсякъде. Пътищата в областта са почистени и проходими при зимни условия. Няма бедстващи хора, няма затворени участъци и въведени ограничения, уточниха от ОД на МВР.

Почистена и опесъчена е четвъртокласната пътна мрежа в община Перник

Цялата четвъртокласна пътна мрежа в община Перник е почистена и опесъчена, обработени са заледените участъци, съобщи Николай Петров - експерт в общинската администрация.

По думите му са ангажирани 11 комбинирани снегорина.

Гражданите подават сигнали, на които реагираме веднага, каза Петров. Така днес е била почистена улица в пернишкия квартал "Караманица" заради нуждаещ се от хемодиализа, също и пътят към махалите "Бачова" и "Яванджийска" в село Големо Бучино, както и участък от пътя в село Люлин.

Четвъртокласната пътна мрежа в община Перник е 88 километра

Пътищата в област Сливен са проходими при зимни условия

Пътищата в област Сливен са проходими при зимни условия, отпаднала е забраната за движение на МПС над 12 тона през Котленския проход. Това съобщиха за БТА от Областното пътно управление Сливен.

Температурите са от -4 до -1 градуса, като пътищата са частично заледени и обработени. Вятърът, достигащ вчера до 128 км/ч., е утихнал. Девет машини на фирмите за зимна поддръжка са почиствали заснежени пътища от републиканската мрежа, две машини са обработвали настилката по сливенския участък на АМ "Тракия".

От ОД на МВР-Сливен съобщиха, че екипи на РС "ПБЗН"-Сливен и Котел са отстранили четири паднали дървета в Сливен, като едното е затиснало лек автомобил. Отстранено е било дърво на път II-48 преди село Тича.

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на населението в област Русе

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват днес помощ на населението в усложнената зимна обстановка в област Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Екип от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти в Русе с автомобил с висока проходимост помага за изтегляне на закъсали автомобили и отстраняване на проблеми в електропреносната мрежа в района на Две могили.

Ситуацията в област Плевен постепенно се овладява

Ситуацията в усложнената зимна обстановка в област Плевен постепенно се овладяна. Това заяви областният управител Мирослав Петров.

Все още без електрозахранване остават 14 населени места: в община Плевен са с. Горталово и с. Ралево; в община Пордим - Пордим и пет села; в община Левски - с. Стежерово, с. Божурлук; в община Белене - с. Бяла вода, с. Кулина вода, с. Петокладенци, с. Татари.

Мирослав Петров уточни, че е съдействал за отпускане на военна техника от поделение 2880 Белене за справяне с частичноно бедствено положение в община Белене. В кметствата с. Бяла вода, с. Кулина вода, с Татари и с. Петокладенци за повече от 30 часа нямат ел. захранване, питейна вода и мобилна връзка чрез нито един от мобилните оператори, което води до нарушаване на нормалния ритъм на живот на хората.

Ситуацията в общините Пордим и Червен бряг се овладява, но и там населени места са без ток, поясни Петров. По негово настояване от пожарната в Плевен са предоставени три генератора за Тотлебен и Пордим за две места за настаняване на деца с увреждания и една детска градина. По думите му екипите на ЧЕЗ работят непрекъснато. Петров уточни, че поддържа връзка с регионалния мениджър на ЧЕЗ, както и с кметовете на общини и малки населени места.

Военнослужещи помагат в разчистването на Враца

Дванадесет военнослужещи от Десети механизиран батальон - Враца, се включиха днес в преодоляването на последиците от усложнената зимна обстановка във Враца, съобщиха от Министерството на отбраната.

Специализираният екип от офицер и 11 войници с камион ЗИЛ-131 и моторен трион са излезли в 11.18 часа, за да помагат в разчистването на града.

Военнослужещи оказват помощ в Белене

След искане на областния управител на област Плевен и положителна резолюция на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в 12,30 ч. днес, 7 февруари, специализиран екип от формированието в Белене е изпратен, за да окаже помощ в дейността на аварийните групи на ЧЕЗ. В резултат на обилния снеговалеж в община Белене има прекъсване на елзахраването, довело до спиране на водоподаването и на сигнала на мобилните оператори. За да помогнат, на терен са изпратени 8 военнослужещи с два леки автомобила с повишена проходимост и два броя МТЛБ.

Електрозахранването е възстановено в Шуменско

По информация на дежурните в общините, към 15.00 ч. днес, във всички населени места в област Шумен електрозахранването е възстановено. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Шумен.

От тази сутрин без ток са били селата Единаковци, Студеница, Висока поляна, Байково, Черна и Добри Войниково в община Хитрино, както и село Капитан Петко в община Венец. Частично без електрозахранване са били и селата Войвода и Мировци в община Нови пазар и село Златна нива - в община Каспичан.

Възстановено е водоподаването в Русенско

Водоподаването е възстановено към всички населени места в Русенско. Това съобщи заместник областният управител на Русе Валентин Колев.

По думите му все още пет-шест села са без електрозахранване. Екипи на електроразпределителното дружество работят на място, като до края на деня повредата ще бъде отстранена. Причината е прекъснат далекопровод след обилния снеговалеж миналата нощ.

 

Източник: https://www.24chasa.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Дългоочакваният сняг блокира страната

Бедствие в БДЖ: блокирани влакове, раздават се храна и одеяла

Снежен ад в Сливенско и Старозагорско, викат армията на помощ

В Гърция, след Маказа, асфалтът чернее, от българска снегът не е пипнат121342