Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Целувката" на ГЕРБ ...
> Задава се кошмарно поскъпване на парното и топлата вода" title=""Целувката" на ГЕРБ >> Задава се кошмарно поскъпване на парното и топлата вода" />

"Целувката" на ГЕРБ >> Задава се кошмарно поскъпване на парното и топлата водаПовечето топлофикации в страната искат двуцифрен скок на цените от 1 юли

 

Задава се кошмарно поскъпване на топлата вода и на парното от 1 юли  в цялата страна. Скокът почти навсякъде ще е с двуцифрени проценти. Това показват заявленията, внесени от производителите на топлинна енергия в Комисията за енергийно и водно регулиране. Разчетите са за новия едногодишен ценови период - от 1 юли т.г. до 30 юни 2022 г. 

Най-голямата топлофикация - столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат  с 15 на сто, а другите предприятия планират повишения с между 5 и 71 процента, съобщи БНР. Така, ако внесените калкулации бъдат утвърдени от КЕВР, от 1 юли топлоенергията в София ще струва на абонатите по 92 лв. за мегаватчас (92.32 лв. за отопление и 91.57 лв. за гореща вода).

За рекордно поскъпване настояват топлодоставчиците във Велико Търново - със 71%, и в Перник - с 61%съобщи националното радио. За Враца исканото увеличение е с 41%, в Бургас - с над 30, в Плевен - с 16%. Най-скромни са предприятията във Варна и Сливен - те планират покачване на тарифата съответно със  7% и с 5 на сто.

 

При това е възможно на следващ етап дружествата да поискат допълнителни увеличения - заради устремния ръст на цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз". Само преди дни КЕВР одобри 16% скок на синьото гориво, а топлофикациите са пресмятали разходите си при по-ниски нива.

Обстановката на енергийния фронт много бързо се мени.  В края на 2020 г. например столичният общински съвет одобри бизнес плана на "Топлофикация София", в който бе предвидено услугите на общинското дружество да поскъпнат само с 3% и спряганата цена от 1 юли 2021 бе 84 лв. за мегаватчас топлоенергия. Сега заявката е за далеч по-сериозна промяна.

Още е рано да се прогнозира какво точно ще се случи с тарифите за топлата вода и парното, тъй като предстоят публични обсъждания на заявленията в КЕВР. Окончателно решение ще бъде взето в края на юни на закрито заседание на енергийния регулатор.

Освен за топлоенергията предприятията масово са поискали поскъпване и за електроенергията, която произвеждат. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Парламентът удари ГЕРБ: Наложи мораториум върху всички сделки и назначения на правителството "Борисов"‐3

Статуквото си показа острите зъбки! Саботира демокрацията и новите партии! ВИЖТЕ>>

Партийната субсидия няма да е по 1 лев на глас реши правната комисия в НС

Гербаджийски министри като Матросов пред телевизиите в защита на Борисов

Топката за съставяне на кабинет вече е при Има такъв народ

Елена Йончева призова Нинова да върне третия мандат, ако го получи

Кого предупреди Тошко Йорданов да не взима трети мандат и да се пази от ГЕРБ

Йордан Цонев: ГЕРБ е най-токсична партия149475