Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС": "Не трябва д...
Има ли шанс Видин да получи статут на стара столица?!" title=""ДНЕС": "Не трябва да съучастваме на пълзящото мълчание" > Има ли шанс Видин да получи статут на стара столица?!" />

"ДНЕС": "Не трябва да съучастваме на пълзящото мълчание" > Има ли шанс Видин да получи статут на стара столица?!Видин иска статут на стара столица. Има ли, обаче, шанс да го получи и каква ще е ползата за града? Гледната точка е на видинчани, местни граждански движения и общински съветници. 

 

Преди няколко години имаше идея да се създаде закон, регулиращ специален статут на старите български столици. Последва затишие! 

Сега отново се заговори по този въпрос. Даже се очаква след началото на септемврийската сесия на парламента, законопроектът за историческите столици да бъде входиран в деловодството на Народното събрание. Което означава, че ако бъде приет, за тези стари столици ще трябва да се полагат специални грижи както от страна на държавата, така и от местната власт. Споменават се, обаче, само три стари столици- Велико Търново, Плиска и Преслав. 

Видин го няма никъде, през последните години е неглижиран като стара столица!

"Ние, от няколко граждански движения във Видин, водим нашата битка за настоящето и бъдещето на старопрестолния ни град. От 2014 година до сега сме изпращали няколко писма до Министерство на културата, Видин да получи статут на стара столица. Последното писмо го изпратихме на 1 юни 2016 година чрез областния управител на Видин. И месец по-късно- на 14 юли 2016 година, получихме отговор, отново чрез областния управител.(б.а.- Писмото на местните граждански движения, изпратено чрез областния управител на Видин и отговорът на Министерство на културата вижте в галерията под текста.)Имаме информация, че други области, в лицето на своите народни представители, са предприели действия по темата. Остава да подсетим нашите народни представители, че трябва да представляват интересите на Видин и областта. Нашата основна цел е да привлечем вниманието към Видин и да получим подкрепа. За съжаление, институциите се представляват от хора, които уж много ни разбират, съчувстват и са готови да съдействат, а защо ли ме връщат към нещо, което прочетох наскоро и то е огледално отражение на ситуацията дотук: "Тъжният разказ на бедняка за злочестията му прави на милионера дълбоко впечатление. Той звъни на слугата и, триейки сълзи, казва с печален глас: - Иване, изхвърли този бедняк. Той ми къса сърцето." И да си припомним думите на Солженицин: "Не трябва да съучастваме на пълзящото мълчание", коментира в студиото на Радио ВИДИН Красимир Михайлов, координатор на местното гражданско движение ДНЕС. 

Преди години имаше петиция на жители на Видин за създаване на такъв закон- за старите столици, след това и внесена в Общинския съвет подписка в подкрепа на идеята. По този повод пряко по телефона в "Посоките на делника" пожела да се включи общинският съветник Росен Живков, за да ни съобщи, че той е един от вносителите на това намерение:

"Съвместно с колегите от другите стари столици- Преслав, Плиска и Велико Търново имахме среща през 2012 година. Има решение на Общинския съвет и изпратихме едно писмо с нашите намерения до Министерство на културата. От там ни отговориха съвсем арогантно и нецелесъобразно да подготвят Общинските съвети проект за закон и да им го изпратиме.  Това, обаче, е по възможностите само на депутатите или на министерствата. И всичко приключи. Пропускът не знам къде е. Грешката не е в нашия телевизор. Ако трябва, пак ще изпратим документите. Между първо и второ четене могат да се направят корекции и да се актуализира."

Да не забравяме, че Видин е столица на България през 14-и век- Видинското царство при цар Иван Срацимир.

И видинчани казват в анкетата, която направи Пламен Коцев, че: 

"Градът ни заслужава да получи статут на стара столица."

Да помним и това, че Видин е имал значимо място в нашата история.  

А специалният статут ще увеличи възможностите да се кандидатства по програми за съхраняване на старините. 

Целия разговор по темата чуйте в звуковия файл.

Източник: http://bnr.bg/

17101