Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС" съди Столична...

"ДНЕС" съди Столична община и започва подписка заради наредбата за паркиране в СофияРадослав Тошев – СОС: „Въобще не става въпрос дали цената е социално поносима, а да има ефект за управлението на трафика”

Анжелика Цокова – член на КС на ДНЕС: „Нагло е да се извиват ръцете на гражданите по такъв начин!”

 

„Общинарите точат секира на софиянци. Гражданско движение даде наредбата за паркиране на съд”. Под това заглавие вестник „Седмичен Труд” разказва за нелеката задача на движение „ДНЕС” да се пребори с напълно дескриминационната наредба на Столична община, отнасяща се до паркирането в София, както да изложи позициите на най-големия застъпник на новата наредба – общинския съветник от ГЕРБ Радослав Тошев, председател на транспортната комисия на СОС.

 

Какво от новата наредба стана повод ДНЕС да с еобърне към съда?

 

С новата наредба цялата централна градска част се обособява като „синя зона”, в която паркирането за час ще струва 2 лв. определя се и периферен пръстен около нея, наречен „зелена” зона. Там престоят за час ще бъде един лев. Останалата част на града е „жълта” зона, в която ще се паркира безплатно, но също ще бъде под контрол, каквото и да означава това. Голяма секира се точи за жителите на централните градски части. Те ще могат да паркират в района на домовете си срещу винетни стикери, които за имащите нещастието да попаднат в „синята зона” ще струват 150 лв. годишно, а за „зелената” – 100. Тежко им, ако в семейството има и втори автомобил, а такива случаи съвсем не са рядкост. За него винетката скача съответно на 450 лв. за „синята” и 300 лв. за „зелената” зона. Не мислете обаче, че тя им гарантира място за колата – ще паркират, ако намерят такова. В противен случай ще правят това по общия ред, т.е. срещу заплащане на час.

 

Самата процедура по издаването на винетката съвсем не е лесна. От кандидатите за нея ще се изискват куп документи – бележка за платен пътен данък, гражданска отговорност, нотариален акт, адресна регистрация, че даже и фактури за платени комунални сметки! Наредбата предвижда и още „екстри” – времето за действие на „синята зона” се разширява от 8 ч. сутринта до 19 ч. вечерта (сега е от 8,30 до 18,30). Нещо повече – вече ще важи и за съботите, но от 8 до 14 часа.

 

Мотивите на Тошев – няма коли в центъра, няма проблем с трафика

 

„Мотор” и най-горещ застъпник на новата наредба е общинският съветник от ГЕРБ и шеф на транспортната комисия Радослав Тошев. Според него не става въпрос за поскъпване на паркирането, защото то не било услуга, а за рестриктивна мярка срещу навлизането на автомобили в центъра. Той твърди, че хората, живеещи в центъра, получават с огромна отстъпка винетни стикери, за да паркират в лизост до домовете си. Много интересно от какво им се отстъпва? Само за сравнение ще кажем, че в Кьолн аналогична годишна винетка струва 30 евро. Както се казва: къде сме ние?! – питат от „Седмичен Труд”. Колкото до скандалната цена на винетката за втори автомобил, н-г Тошев пояснява, че много се е колебал дали въобще да се предвиди такъв вариант. Тошев отива още по-далече, като пояснява, че въобще не става въпрос дали цената е ниска или висока и дали е социално поносима, а да има ефект за управлението на трафика. По тази логика, ако въобще се забрани движението на автомобили в града, всички проблеми ще се рашат от раз – съвсем по сталински, заключава вестникът.

 

ДНЕС – искрицата надежда за софиянци

 

Все пак за столичани има и искрица надежда, че голямата тесла може и да им се размине. Наскоро гражданското движение „ДНЕС” внесе иск срещу наредбата в Административния съд – София, съобщават от „Седмичен Труд”. Вестникът представя ДНЕС като движение, обединяващо над 40 неправителствени организации, чиито усилия са насочени към решаването на важни въпроси, засягащи големи групи хора, които те индивидуално трудно биха решили. ДНЕС печели широка обществена подкрепа с акциите си срещу естествените монополисти и мобилните оператори. Досега ДНЕС е завело над 600 дела срещу тях, а по 35% от тях вече има влезли в сила съдебни решения в полза на гражданите.

 

Законовите абсурди в новата наредбата:

 

Юристите на ДНЕС привеждат много сериозни аргументи срещу новата общинска наредба. На първо място – тя е антиконституционна, защото се въвежда дискриминация по местоживеене. Такъв режим на преференциално паркиране по постоянен адрес вече е отменян от ВАС. Дискриминирани са и регистрираните по настоящ адрес, които се поставят в неравностойно положение. Според наредбата при недостиг на места предимство имат тези притежатели на стикери, които вече са заели паркоместата, а останалите паркират по общия ред. Т.е. общината признава, че няма намерение да предоставя коректно услуга, за която изисква предварително да й се заплаща немалка сума. Недопустимо е размерът на местна такса да се прилага като бариера за ползването на дадена услуга – още повече, че няма реципрочност между исканата цена и предлагането. Липсва и финансова обосновка за увеличението на таксите за паркиране, а е и спорно доколко събраните до момента суми са довели до повишаване качеството на услугата. Наредбата противоречи на Закона за обществените поръчки, защото дейностите по организацията на движението са неправомерно дадени на „Центъра за градска мобилност” без обществена поръчка, а липсата на конкуренция го поставя в положението на монополист, който диктува цените. Практиката ан „служебен абонамент” нарушава Закона за обществената собственост, тъй като публични лощи се отдават под наем без конкурс и търг. Налице е и нарушение на Закона за нормативните актове, защото наредбата не е придружена от задължителната оценка за въздействие, както и от мотиви за предприемането й. Не е проведено и общественото й обсъждане, уточняват от „Седмичен Труд”.

 

ДНЕС с нова подписка! Ще броим ли пилците наесен?...

 

След 15 юли ДНЕС открива подписка срещу новата наредба за паркиране. Ако се съберат 20 000 подписа, може да се стигне до извънсъдебно споразумение с общинарите.

 

Източник: в. "Седмичен Труд"


4731