Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / “НЕ” на поскъпването...
“НЕ” на поскъпването на винетките!

“НЕ” на поскъпването на винетките!Скъпи съграждани,

Изглежда само за управляващите не стана ясно, че протестите, които формално се отнасят до цените на винетните стикери, са всъщност протести, предизвикани от безумната политика на управляващите. Тази политика е дискриминационна най-вече за област Видин. Да си припомним накратко какво сътвориха за Видин вождовете от ГЕРБ:

  • Лишиха Видин от управленията на над 15 институции, съответно с това отнеха работни места, лишиха множество хора от доходи и ги принудиха да напуснат града и областта, а оттам следва, че същите тези хора ще вложат своя потенциал другаде, ще харчат парите си другаде, ще плащат данъците си другаде и ще създават поколения другаде.
  • Построиха международен път Е 79 /срамно е да го наричаме международен път, тъй като на места той прилича на коларски път/.
  • От години ни обещаваха четирилентов път до Ботевград. Последният му предвиден пусков срок бе за 2011 година. Днес, 05.12.2015 год. той дори не е планиран, защото ГЕРБ иска да заличи Видин от картата на България. Вече към тази компания са се присъединили псевдореформатори, псевдопатриоти и псевдовъзродители от АБВ.
  • От години предлагаме да се планира изграждането на тунел през прохода ПЕТРОХАН – не ни чуват и до днес.
  • Закриха се отделения от видинската болница;
  • От години управляващите възпрепятстват откриването на ВУЗ във Видин;
  • Не съществува концепция за икономическото развитие на област Видин, която да включва разкриване на нови специалности във видинските училища, кадрите от които да се реализират по-късно тук.
  • След 1990 год. нито една местна управа и нито едно правителство не обърнаха внимание на нашите предложения да се разкрият минералните извори – уникални за Европа. И така вървейки върху това злато, ние ставаме все по-бедни и по-бедни.
  • Писмата ни до министрите на културата също бяха глас в пустиня. Рациария бе брутално разрушена, а можеше да бъде българския Ефес. Историческите паметници във Видин са в окаяно състояние.
  • Никой не понечи да извърши и най-малко действие за газификацията на Видин.…..и други, и други действия и бездействия.

Тези, които доведоха една цяла област от територията на Р България до това бедствено положение могат да бъдат титулувани единствено и само като национални предатели!

Има само едно логически правилно решение: Щом национални предатели ни представляват в Парламента, за да престанат да бъдат вредители, трябва да ги отстраним! Темата с новите цени на винетките в България повиши напрежението. Първоначално обявените 145 лв. за „годишен стикер“ предизвикаха вълна от недоволство. Впоследствие бе обявена „намалена“ цена от 97 лв., но това не намали общественото напрежение. Като основание за увеличението на цените министър Лиляна Павлова обяви, че новите стойности са вследствие на доклад на Световната Банка (СБ), която е консултант на правителството при изграждането на Национална система за събиране на пътни такси (т.н. Тол система), съставна част на която е именно винетната система. Световната банка препоръчва две възможни цени на годишните винетки, съответно 150 лв. наречена „висока“ и 97 лв. наречена „ниска“. Освен това тя се обвързва условно „ниската“ ставка за винетки със завишена такса за тежкотоварните автомобили, които ще заплащат на километър пробег (тол такса).

Този филм сме го гледали – подават ни висока сума за определено плащане. Ние се възмущаваме известно време, след което я намаляват малко и ние сме напълно удовлетворени. Да, ама не! Така ни завъртяха и цената на електроенергията и сега отново се очаква да я увеличат. Мобилните оператори ни рекетират с най-високите за Европа тарифи за телефонни разговори. Но да се върнем на винетките. Оттук може да се направи първият важен извод: привидната крачка назад, която направи правителството с приемането на т. н. „ниска ставка“, всъщност не е истинска крачка назад. Просто тежкотоварните автомобили "т.е. бизнесът" ще покрие недостигащите средства от „отстъплението“. Подходът, според който или бизнесът, или хората трябва да платят, и правителството на всяка цена ще прибере необходимите му средства, поставя въпроса кой и как изчисли колко средства трябват на държавата за поддръжка и изграждане на пътната инфраструктура в България. Такива данни в доклада няма! Там просто е отбелязано, че държавата трябва да събира над 400 млн. лв. годишно. Идеята да се натоварва бизнеса за сметка на гражданите е изключително нелепа, тъй като бизнесът ще включи новите пътни такси в стойността на транспортните услуги и пак в крайна сметка цената ще бъде прехвърлена на крайния потребител. Тук обаче има и конспиративен момент, че преди да е станал готов докладът, е имало тайни междинни доклади, които са съгласувани и с Агенция “Пътна инфраструктура” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от което пък става ясно, че всичко е предварително съчинено и не може да става въпрос за „изненада“ от страна на Световната Банка, поднесена на правителството.

Нека си припомним колко пъти сменихме номерата на автомобилите си, което уж било препоръчано от ЕК. В същото време в Испания и до днес има автомобили с номера от 1990 г. Какво всъщност предлага Световната Банка и какво е съгласувано и одобрено от МРРБ и АПИ. Тук важните моменти са няколко. Световната банка препоръчва обхватът на винетката да бъде върху 100% от републиканските пътища. В Европа само три страни имат такъв 100%-ов обхват. Това са България, Румъния и Молдова. Във всички останали европейски държави, които по презумция наричаме „нормални” и явно това не е случайно, където изобщо съществува винетна система, обхватът е значително по-малък. Най-често това са само магистрали и скоростни пътища. За всички останали пътища винетка не се изисква и автомобилите се движат, без да заплащат нищо.

Световната банка, защо ли, препоръчва държавата да не оперира сама своята система за пътни такси. Съветват ни за целта да се създадат Предприятия със специална цел - частни дружества, които да предоставят услугата от името на държавата. Т. е. нещо като ЕРП-та, които да събират пътните такси. Тези дружества нямат право на друга дейност, те могат да предоставят само тази услуга. Така се създава посредник между държавата, като единствен обект, който предоставя пътищата си срещу такса на населението и населението и местния бизнес, които заплащат таксите за услугата. Тук няма друг възможен доставчик или възможен друг ползвател, което значи МОНОПОЛ. Така тези Предприятия със специална цел ще задържат част от парите, платени от населението и бизнеса, за да покрият разходите по дейността си, като допълнително те трябва да имат и печалба. Твърденията на управляващите от години са, че няма да се наливат пари в нереформирани сектори. Тогава да отговорят защо преди да са реформирали сектор “Пътна инфраструктура”, искат на наш гръб да наливат пари, когато насреща имаме само дупки и кратери, а за област Видин имаме пълно отсъствие на магистрали, дори на скоростни пътища?!

През 2010 г. ГД “ДНЕС“ организира национална подписка срещу произвола на монополите. Събраните над 700 000 подписа бяха внесени в НС. Основните тогава управляващи и днес ръководят държавата. И въпреки множеството обещания, няма действия, предизвикани от заявената воля на суверена. Като връх на наглостта се появи идеята МПС-та с различна от софийска регистрация да заплащат такса при влизане в столицата. И вече съвсем основателно всички ние започваме сериозно да се съмняваме в интелектуалния капацитет на управляващите. И в контекста на казаното по-горе един политик – уважавана от мен дама, каза: „Нашата държава е зловещ сценарий от много години. След като в България назначиха за капиталисти дъщерите, зетьовете , секретарките и шофьорите, след това направиха втори удар, като на върха на държавата сложиха бодигардовете, теляците и масажистите.“

И накрая нещо, свързано с наскоро отминалата предизборна кампания: Депутатите, т.е. Народните любимци отказаха 110 милиона лева помощ за възраждането на Северозапада Мнозинството в парламента отхвърли идеята за Северозападна България да бъдат отпуснати 110 милиона лева за възраждането на региона. Предложението беше подложено на дебат във вторник на 1-ви декември, когато в пленарната зала на парламента беше второто гласуване на „Бюджет 2016”. Нашите „любимци“ Владимир Тошев от ГЕРБ и Иван Иванов от АБВ гласуваха против парите да се вложат в българския Северозапад. Ще направя уточнение, че не изпитвам симпатия към нито една партийна формация. За да съм обективен ще Ви кажа, че от нашите депутати само един се представи като народен представител от Видин. Единствено Филип Попов в сряда /2-ри декември/ се изказа в пленарна зала в защита на Видинските граждани, като каза: Ние сме предложили увеличаване на капиталовите разходи с около 10% за всичките 11 общини в област Видин. Знаем, че това предложение е недостатъчно, но то ще бъде глътка въздух за давещите се в ужасна бедност и мизерия Видински общини. Аз не искам съчувствие към хората от северозапада. Очевидно, че не проявихте такова към българските майки, към децата с увреждания, към научната общност и културните дейци, към пенсионерите. С вашата целенасочена, унищожителна, убийствена политика, Вие превърнахте северозапада, Видин, в символ на убийствената бедност, на безработицата, на запустелите къщи и постройки на призрачните села и градове. С тази политика Вие отнехте достойнството, надеждата и хляба от трапезата на хората от Видинска област. Защото няма нищо достойно и обнадеждаващо в това хората да продават нивите си и да молят за помощ кметовете, за да могат да погребат свои близки и роднини. Да, картината във Видинските общини е такава – ужасяваща и гротескна.

Без целенасочена помощ чрез държавния бюджет, тези общини ще бъдат ликвидирани и тогава може да обявите Северозападна България за резерват, за един музей на „достиженията“ на Вашата политика. Парламентарното мнозинство високомерно отхвърли предложението за възраждане на Северозападна България чрез допълнително финансиране. В същото време в понеделник /7 декември/ във Видин ще се проведе среща, свързана с инвестиционната програма на правителството за възраждане на Северозападна България. Какъв цинизъм! Може би в подкрепа на този форум, премиерът призова кметовете да повишат данъците. А пък спомените от наскоро приключилата предизборна кампания ни отвеждат към обещания на настоящия кмет на Видин, с които той обвърза бъдещите си успехи с помощ от правителството, понеже с него са съпартийци. И сега всички осъзнават голямата опашата лъжа не в името на хората, а на властта, не в името на строителите, а в името на разрушителите, в името на властта на лъжците и продажниците.

От нас зависи да бъдем роби в псевдодемокрация или да бъдем хора в демократична държава.

Затова Ви призовавам, мои горди съграждани, да се борим за Видин, докато постигнем за него достойнството на Старопрестолен град, с което се е гордял през вековете. Да се борим за Видин! До победа!

 


8173