Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ организира се...
„ДНЕС“ организира семинар с участието на представители на общности на хора с увреждания и с подкрепата на Държавния департамент на САЩ

„ДНЕС“ организира семинар с участието на представители на общности на хора с увреждания и с подкрепата на Държавния департамент на САЩПо инициатива на експертът на „ДНЕС” и член на Управителния съвет на Движението Петър Лазаров  в София се състоя семинар на тема общност на хората с увреждания.

 

 На него присъстваха представители на следните НПО:

-          Асоциация на деца с детска церебрална парализа - Св. София - "Вяра Надежда, Любов",

-           НАС (Национална асоциация саркоидода),

-           НАТ (Национална асоциация на трансплантираните),

-          фондация ГИД,

-          фондация Старт,

-          Съюза на инвалидите в България и др.

 

Лекторът от САЩ Аманда Бийлс запозна присъстващите с дейността на американската неправителствена организация  Paraquad, която се бори за защита правата и интересите  на  хората в неравностойно положение.Тя се спря и на някои практики по застъпничество и организиране на общността.

 

По време на  дискусията представителите на НПО споделиха някои проблеми и предизвикателства пред хората с увреждания в България. Г-жа Людмила Георгиева от фондация "Обща кауза" , която също беше лектор на семинара говори за политическото застъпничество, лобирането и взаимоотношенията между българските законодатели, комисии към НС, институции и гражданския сектор.

 

 

Семинарът е пореден етап в усилията на "ДНЕС" да запознае всички активни участници на гражданския сектор в България с философията, целите и методите на общностното организиране. Затова обект станаха и потенциалните стъпки за подобряване на взаимодействието между участниците от гражданското общество и за изграждане на стабилни и ефективни отношения между тях.

 

Семинарът се проведе с подкрепата на Държавния департамент на САЩ  и програмата за обмен "Законодателни инициативи в малцинствените общности".


3805