Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС”: Да се търси ...
„ДНЕС”: Да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” - София!

„ДНЕС”: Да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” - София!Движение за национално единство и спасение – „ДНЕС”, приветства декларираното от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова намерение да осъществи проверка на достоверността на последните сметки за топлофикационни услуги в София.

Като гражданска организация, защитаваща интересите на потребителите, сме силно обезпокоени от поредните непосилно високи месечни сметки. Не без основание поставяме под съмнение и тяхната достоверност.

  •   Факт е, че с всеки изминал месец за не малка част от столичани месечните сметки за отопление стават все по-невъзможни за покриване.
  •   Факт е, че ни принуждават да плащаме все по-високи сметки за все по-студени радиатори.
  •   Факт е, че фактурите за парно са пълни с неясни за потребителите показания и съмненията за некоректно ценообразуване не изчезват, а растат.
  •   Факт е, че за две десетилетия нито една администрация не направи нищо за генерална трансформация на отоплителните системи, така че да освободи гражданите от робството на тръбите и радиаторите и да им разреши свободно да избират да ползват или не услугите на „Топлофикация”.
  •   Факт е, че вече 20 години с всеки нов отоплителен сезон проблемите се задълбочават, а не виждаме реални опити да бъдат решени.

 

Предлагаме:

 

  1. 1.  Столична община да осъществи реално и ефективно обещаната проверка докрай!
  2. 2.  Ревизията да не се ограничава само в рамките на този отоплителен сезон, а да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” – София.
  3. 3.  Гражданите да получат ясна информация как се формират цените от „Топлофикация” – София.
  4. 4.  С цел постигане на по-голяма прецизност и прозрачност, в проверяващата комисия да бъдат включени и представители на гражданите.
  5. 5.  Да се проучи и приложи опита на Топлофикациите в Сливен, Варна и Бургас, където цените не са вдигани от години, абонатите имат индивидуални договори, чрез които отпада нежеланата такса „сграда”, потреблението се измерва на база отопляемата жилищна площ и всеки потребител знае предварително колко ще плати.

4724