Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Варна аларм...
„ДНЕС” – Варна алармира за рушащите се буни на градския бряг

„ДНЕС” – Варна алармира за рушащите се буни на градския брягВарна е на път да изгуби едни от най-хубавите си плажове, които с всяка изминала година са все по-малко защитени, алармират добровлоците на Гражданско движение  „ДНЕС” в града . Причината са рушащите се брегозащитни буни, които все по-малко спират напора на вълните. За разрушителната сила на морето и пораженията, които нанася, за първи път публично се заговори след поразиите през зимата на 2012 г. Тогава, освен, че част от плажните ивици на много места значително намаляха, бяха разрушени

Крайбрежната алея, нанесени бяха щети на пристанищни съоръжения, активизираха се свлачищата. Основната причина за това бяха обезсилените и полуразрушени от времето и  годините буни, които все по-малко спират морските вълни и стават опасна зона за туристите, плажуващите и въдичарите. „Морето нанася първо щети на брегоукрепителните съоръжения, след което отнася пясъка от брега и оголва плажовете”, обясниха пред „ДНЕС” от „Геозащита” Варна. „Състоянието на 4-те буни в плажната зона на Варна е лошо.

Проектът за ремонта и укрепването им е бил готов още през 2009 г. Той е изготвен от експерти на областната управа и Басейнова дирекция и е предаден на Министерството на регионалното развитие. Особено е трагично състоянието на Трета буна на варненския плаж, ккато и на буната в „Аспарухово”, които са в окаяно състояние и има голяма вероятност до края на зимния сезон да бъдат доразрушени, ако вълните връхлетят крайбрежната ивица”, коментира шефът на „Геозащита” Варна, Йордан Йорданов.

Буните са държавна собственост, пари за укрепването на съоръженията обаче към момента няма, след като не се започват ремонти, коментираха морски специалисти. Преди да се изготви проекта се говореше, че буните нямат акт за държавна собственост и заради това държавата не иска да налива пари в съоръженията. Според Йорданов, при изготвянето на проекта за ремонта им, са се ръководели именно от факта, че буните са държавни, като са се базирали на такъв акт за собственост. Според последните данни на „Геозащита“, ремонтът на съоръженията ще струва поне 14 млн. лв. Парите за укрепването са заложени най-вероятно за програмния период 2014 – 2020 година. Това са много средства и затова ще се работи поетапно.

А кога ще започне работата и как ще се осъществят ремонтните дейности обаче, думата има Министерството на регионалното развитие, което е възложител. 

Движение „ДНЕС” – Варна очаква компетентна реакция.


1093