Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Варна участ...
„ДНЕС” – Варна участва в кампания за направата на паспорти на сградите - паметници на културата

„ДНЕС” – Варна участва в кампания за направата на паспорти на сградите - паметници на културатаДа бъде направена паспортизация на всички сгради, които са паметници на културата във Варна - по тази идея, към която се присъедини и ГД „ДНЕС”, работи от началото на годината общинската администрация в морската столица.

"Вече са проведени разговори с Министерството на културата, надявам се да има резултати, защото отношението към културно-историческото наследство е знак за развитието на дадено общество" - коментира кметът на Варна, Иван Портних. Той поясни, че подобна паспортизация не е правена никога в морския град. "Има съставен списък от около 600 сгради, които трябва да бъдат обследвани. Настояваме експертите да се произнесат за всяка от тях”, добави той.

Според Портних, паспортизацията ще даде възможност общината да потърси европейско финансиране за възстановяването и поддържането на сградите. Това ще повиши и отговорността от собствениците им по отношение на съхранението и опазването им.


1091