Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 13 кандидати за кмет...
13 кандидати за кмет на София подписаха с Движение „ДНЕС” Споразумение за политическа почтеност и толерантност

13 кандидати за кмет на София подписаха с Движение „ДНЕС” Споразумение за политическа почтеност и толерантностДнес, 29 септември 2011г., кандидати за кмет на София подписаха Споразумение за политическа почтеност и толерантност. Инициативата е на Гражданско движение ДНЕС.

Тринайсет кандидат-кметове уважиха инициативата на гражданите – Георги Кадиев, Ангел Джамбазки, Стефан Софиянски, Прошко Прошков, Йордан Василев, Валентин Стамов, Андрей Гюрковски, Нели Андреева, Петър Якимов, Божидар Томалевски, Стоян Стоянов, Кольо Парамов и Никола Куков.

На останалите кандидати за кмет бе даден едноседмичен толеранс да подпишат лично споразумението. След този срок „ДНЕС” ще обяви кои кандидати отказват да водят почтена и толерантна кампания.

От Гражданско движение „ДНЕС” благодариха на кандидатите за кмет, които са дошли лично, за да подпишат Споразумението, а не са изпратили представители или писмо за подкрепа. При липса на комуникация между политиците и гражданите е недопустимо да се общува дистанционно, считат от „ДНЕС”.

Кандидатите на Синята коалиция - Прошко Прошков, и на БСП - Георги Кадиев, споделиха, че за тях почтеното поведение при провеждане на изборите е от особено значение, а е крайно време политиците да се вслушват в гласа на гражданите.

Кандидатът за кмет, издигнат от ВМРО–БНД, Ангел Джамбазки също приветства инициативата на Движение „ДНЕС” и изрази надеждата си, че всички кандидати, които днес подписват Споразумението и се ангажират с политическа почтеност и толерантност, са прочели внимателно и ще спазват принципите, залегнали в него.

От Движение „ДНЕС” призоваха кандидатите да не се занимават с вътрешнопартийни и междупартийни проблеми по време на кампанията, а да бъдат обединители на София.

 

***

 

С текста на споразумението можете да се запознаете по-долу!

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

ЗА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЧТЕНОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

 

Движение за национално единство и спасение (ДНЕС)

и

кандидатите за кмет на гр. …………., участници в Избори 2011:

1.  ...............................

2.  ...............................

3.  ...............................

 

сключиха настоящото Споразумение за политическа почтеност и толерантност, по силата на което кандидатите за президент на Република България приемат:

 

1.  Да спазват Конституцията на Република България и законите на страната;

2.  Да водят предизборната кампания почтено, толерантно и открито;

3.  Да предлагат на гражданите на Република България разбираеми и адекватни решения за развитието на страната;

4.  Да уважават правата на българските гражданите, независимо от техния пол, религия, етническа принадлежност;

5.  Да отхвърлят всички действия, насочени към уронването на доброто име и авторитета на опонентите;

6.  Да осъдят всички действия, свързани с разпространението на недоказани твърдения и компромати, независимо от техния адресат;

7.  Да предложат на българските граждани качествен политически дебат;

8.  Да не използват служебното си положение и да не злоупотребяват с власт срещу политическите си опоненти;

9.  Да водят кампанията с прозрачно финансиране, регламентирано от действащото законодателство;

10.  Да участват в предизборни дебати, като в тях поемат ясни ангажименти, боравят с реални факти и дават изпълними обещания;

11.  Да не участват в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите;

12.  Да приемат исканията на гражданското общество, които биха гарантирали по-голяма прозрачност на изборния процес и повишаването на избирателната активност;

13.  Да се ангажират със запазване и укрепване на доверието между гражданите и президента на България;

14.  Да не се крият зад анонимни формации, чрез които да отправят негативни политически послания, да разпространяват компромати и да уронват престижа на политическите опоненти.

 

Ние, кандидатите за президент на Република България, участници в Избори 2011, заставаме открито пред българското общество и декларираме, че интересите на България и на българските граждани, са най-важната причина да участваме в тези избори, и че независимо от изборния резултат, ще работим за развитието на диалога с гражданското общество.

 


360