Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Бездушната власт* >>...
Бездушната власт* >> Писмо на майка до министър Бисер Петков

Бездушната власт* >> Писмо на майка до министър Бисер ПетковЕдна от организаторките на палатковия лагер на майките на деца с увреждания пред Народното събрание Ина Маринова написа писмо до социалния министър Бисер Петков

В него Маринова, която отглежда 16-годишната си дъщеря Виктория, която е с тежки увреждания след преждевременно раждане, заявява, че новата наредба за помощните средства за хората с увреждания всъщност улеснява измамите и източването на държавни пари.

Публикуваме цялото писмо на майката без редакторска намеса.

"Уважаеми г-н Министър, 

С тайното от нас, майките от протеста "Системата ни убива", обнародване на новите правила за отпускане на помощни средства, затвърдихте впечатлението ни, че целта на социалната политика в България е не да е в помощ на хората с увреждания, а средство за изтичане на пари по веригата.

И аз ще ви обясня как се случват далаверите с тях, а сега с новата наредба, намалявайки средствата за някои уреди, вие увеличихте нуждата от далавера и ще загубите повече пари, включвайки, уж в услуга на хората, нови видове помощни средства.

Дъщеря ми е с пълно двигателно увреждане. Има право на целия набор помощни средства от типа - количка, стол за баня, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница, масичка за количка, проходилка, вече и вертикализатор.

Отивам в Лекарската комисия, обикновено ходим само с листчето от ТЕЛК, а както знаете в него пише диагноза и туй то. Та за ЛКК си има такса, уважаеми г-н Министър, и плащам си, взимам си протокола, в който пише, че ми трябва всичко, защото детето ми е с детска церебрална парализа, квадрипареза, отивам в социалната служба по местоживеене и те ми превеждат в банковата сметка цялата възможна сума за всички неща.

Отивам в магазина, пък те са няколко, странно защо обаче, никой с никой не се конкурира, различните магазини внасят от различни външни фирми, така че на практика са си монополисти, но това е друга тема, да се върна на първото... Отивам, избирам си едно нещо, което ми е най-спешно, защото пък вие намалихте парите, няма как да си купя вертикализатор за 2500 лева, ако сте ми дали 800 за него. Та взимам си вертикализатора, магазинът ми дава няколко фактури обаче за онези неща, които сте ми изплатили. След 3 години същата врътка, ама за количка само. Накрая продавам нещото и си гушвам кинтите.

Ако пък в магазина са ми приятели, оставям им някакъв процент от парите, те ми дават фактурите и си гушкам кеш кинтите в джобчето. Айде, по селата ги проверявали, ама в една огромна София....кой го интересува какво съм взела.

От друга страна, защо изобщо имам право на всичките неща през 3 години? Не че има лошо, защото като е дете то расте, ама не винаги през 3 години ми трябва всичко, но аз го взимам и знаете ли защо уважаеми, защото си връткам далаверата с парите и не съм само аз...всички така правим, защото ВИЕ ни давате нишата за далаверата.

Няма да забравя преди години, отивам в магазин за ортопедични обувки, минала съм вече процедурата с протоколи и пари кеш, казвам номера на детето , а те - Аааа, ама ние с детски не работим! Ако искате, даваме ви фактурите, 100 лв. са за нас, остатъка ви го даваме и идете си купете от някой детски магазин каквото ви трябва. Аз ги питам: "Вие нормални ли сте бе, на мен наистина ми трябват ортопедични обувки за детето, защото то наистина е с ДЦП"....Подадох 100 жалби по всички възможни институции, ама кой го интересува....

И така г-н Министър, докато не направите системата да работи за хората с увреждания, всички по веригата - ЛКК с таксичката, магазинът с врътките, хората с далаверите, накрая продажба в интернет сайт, все ще губите пари, а посочените ще се облагодателстват на ваш гръб, всъщност на гърба на цялото общество, в частност на данъкоплатеца.

Майките от години протестират и като казват, че не става дума за пари, никой не им вярва, но вие го доказахте по безспорен начин с новата наредба за помощни средства.

Вие сте тези, които отварят нишите за корупция, вие и неправителствените организации, които ковете законите и наредбите, тайничко от нас обикновените хора, вие прахосвате парите на държавата по умопомрачително глупав начин. Пък всичко което майките искат е, когато им трябва помощно средство, каквото и да е то, да отидат в здравната каса, защото пък помощносто средство е нещо като инсулина за диабетика, те ми дават уреда или ваучер за него, аз отивам и си взимам уреда, пари изобщо не искам да минават през мен, защото уред ми трябва, ама наистина.

Продажби в интернет няма да има, защото аз ще знам, че хората знаят, че на мен ми е дадено, съответно аз също ще дам, ще го подаря на някоя майка със случайно счупил се уред, докато отново ѝ дадат нужното. Между другото, ще има доста подаряващи, защото пък уредите бързо се израстват при деца и ако на търсещата майка не й се минава процедура по отпускане на количка, просто ще попита дали някой не подарява и ще намери и спести пари на държавата.

Ние и сега така правим във фейсбук, но се продават ,пък и няма не ми се минава процедурата, щото после ще си взема парите - ей го на, чиста печалба. Повярвайте ми г-н Министър, ще спестите милиони, но кой го интересува....

Извинявам се, че писмото ми е в разговорен стил, но очевидно на вас такъв ви е нужен, за да разберете. Ще се погрижа да стигне до вас това писмо, както и до медии.

С Уважение: Една от майките от палатката пред Народното Събрание"

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Клопката на ГЕРБ : Като с референдума иницииран от Слави ще стане!...* >> Депутати внесоха в НС проект за промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

С „Няма такава държава“ внесоха законопроекта за хора с увреждания. Гражданско движение "ДНЕС" разпространи стикери "СИСТЕМАТА ГИ УБИВА"

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ

Системата остава глуха за протестите на хората с увреждания! - „България: Фактите говорят“ – епизод 9

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

Да бъдем хора! Да помогнем на майките!

Да защитим майките!

Виновните майки!

„Охранени“и платени НПО-та скочиха като лешояди върху майките. Кой ли ги насъсква...?!

С тия няма да стане

Протестираща майка – Срещу нас скочиха платени неправителствени организации, които са на държавни субсидии

Нямате ли страх от Бога? Ето го моето дете! Трябва ли да го скрием вкъщи?

Слави Трифанов: Огромна пропаст зее между властта и обикновените хора

Слави единствен стриктно спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Едните са в бизнес класа в самолета, а другите са на палатки пред парламента…

СВИРЕПА НАГЛОСТ! Докато жени плачейки протестират и очакват решения, безотговорни властнички се разхождат в Ню Йорк!?!

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Господа управници, прав ви път

Факти* >> Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)


67969