Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Безработица и лоша и...
Безработица и лоша инфраструктура тормозят най-много жителите на големите градове. 77 000 граждани участваха в референдума на „ДНЕС” в 25 областни центъра

Безработица и лоша инфраструктура тормозят най-много жителите на големите градове. 77 000 граждани участваха в референдума на „ДНЕС” в 25 областни центъраВ периода февруари-март 2012 г. бе проведен референдум в 25 областни центъра, в рамките на национална инициатива на Гражданско движение „ДНЕС”,подкрепена от 39 медии в цялата страна и осъществена под мотото „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община!”. Инициативата ще е постоянна и ще се прави оттук нататък след местни избори.


„Целта на референдума бе да се очертаят основните проблеми в отделните общини и да се изготви обобщена картина в национален мащаб”, съобщи на пресконференция днес (19 април 2012 г.) Галя Николова – национален координатор на Гражданско движение „ДНЕС”.  

 

На много места референдумът беше проведен съвместно с общините и вече се работи по разрешаване на проблемите, а в останалите се организират срещи с кметовете и общинските съветници, на които се поставят за обсъждане и решаване посочените и класирани от гражданите проблеми. „Целта ни не е да се конфронтираме с местната власт, а да я подпомогнем с информация за нагласите на гражданите и да подкрепим конкретни намерения и усилия за преодоляване на съществуващите проблеми”, обясни Галя Николова.

 

Проучването на „ДНЕС” е проведено чрез няколко възможности за попълване на анкети – онлайн (чрез сайтовете на „ДНЕС” и Лайф нюз за София и сайтовете на партньорските медии за страната) и чрез анкетни карти на хартия, в разпространението на които са участвали над 150 доброволци.

 

Обобщените данни от проучването показват, че в него са се включили общо 76 985 души, като най-много са гласувалите във Варна (27 752), което може да бъде обяснено със засилената подкрепа на медиите в областта. Следват Пловдив (8 634 души), София-град (5 571 души), Перник (около 5 200) и Кърджали (близо 4000). Най-малък (под 300) е броят на анкетираните в Разград и Смолян.

 

За обобщението и анализа на резултатите „ДНЕС” получи съдействие от агенция „ЕСТАТ”, която направи и социологическо проучване сред жителите на София, успоредно с референдума на „ДНЕС”.

 

Получените резултати позволяват да се направи извод, че недоволството на гражданите е насочено най-вече към:

 

За страната: 1. Безработица (27%), 2. Лоша инфраструктура (25%), 3. Организация на движението и паркиране (15%), 4. Чистота (12%) и 5. Бездомните кучета (5%).

 

За София: 1. Лоша инфраструктура (26,2%), 2. Бездомните кучета (21,6%), 3. Чистота(19,9%), 4. Цена на парното (14,1%) и 5. Организация на движението и паркиране (9,8)

 

Над половината респонденти в изследването на „ЕСТАТ” и „ДНЕС” смятат, че столицата се развива в правилна посока, а малко под 50% оценяват управлението на София като правилно, обясни Иво Желев – управител на „ЕСТАТ”. Средната оценка за работата на районните кметове за периода от изборите до този момент е Добър 3.57, като отлична оценка дават само 1.6% от анкетираните.

 

 

Бр. гласували по областни центрове

Проблеми, класирани на първо място

Резултати от референдума на "ДНЕС"

Резултати за София

Топ 5 на проблемите в национален мащаб

Разпределение на начина за гласуване в национален мащаб

Разпределение на начина за гласуване по областни центрове

Списък на участвалите медии

Топ 3 на проблемите по областни центрове

 

Виж още:

Времето минава, дупките остават 


4734