Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Битката за ЦИК започ...
Битката за ЦИК започна

Битката за ЦИК започнаБиков от ГЕРБ като SS–офицер: Действията на президента били „законодателен тероризъм“...?!? 

Президентът насрочи старта на консултациите за 5 май, ГЕРБ са му бесни

Битката за новата Централна избирателна комисия (ЦИК) започна с много хъс от основните участници в процеса. Рано сутринта днес премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остро нападна президента Румен Радев и депутатите от мнозинството в новия парламент, че се мъчат да наложат "диктат". Поводът бяха по-големите правомощия, които получи държавният глава при назначаване на състава на органа. "Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", заяви Борисов, визирайки държавния глава.

Радев показа, че въобще не е трогнат от нападките. И малко след това насрочи старта на консултациите за новата ЦИК. Началото ще бъде сложено в първия работен ден след празниците - 5 май, тоест почти веднага. "Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция", съобщиха от канцеларията на държавния глава. Със свой указ Радев утвърди и правила за процедурата.

Действието на Радев доведе до втора реакция на ГЕРБ. Около 16 часа в партийната централа бе свикан нов брифинг, на който Тома Биков определи като "законодателен тероризъм" действията на президента. "Не знаем изискванията, какво се очаква, нямаме информация, не знаем как ще преминат консултациите. Ако ние бяхме направили такъв погром 2 месеца преди изборите, вие медиите щяхте да ни унищожите", заяви Биков. Той стрелна и неправителствените организации - те също мълчали за спешно направените промени. "В момента виждаме нарисувана фалшификация. Цялото законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили - от кръга на Румен Радев и той да спечели втори мандат", каза Биков. В момента все пак ГЕРБ обмисляли кого да предложат в ЦИК.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Президентът ще проведе консултации с партиите за състава на ЦИК на 5 май

Президентът обнародва Изборния кодекс с рекордна бързина

Друго нищо не им остана >> ГЕРБ пак ще сезира КС. Сега за машинното гласуване

В секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини

Плачат, вият..., на глас реват списвачите на ГЕРБ. ВИЖТЕ>>

Цветозар Томов: Триединство ГЕРБ-БСП-ДПС е малко вероятно, но да видим

Победа на промяната! >> Съпротивата на ГЕРБ и БСП срещу гласуването в чужбина беше сломена

Маркет линкс: "Има такав народ" застига ГЕРБ

 

 


150121