Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Близо 14 хиляди види...
Близо 14 хиляди видински граждани подкрепиха референдума, иницииран от Слави Трифонов

Близо 14 хиляди видински граждани подкрепиха референдума, иницииран от Слави Трифонов13 751 жители на област Видин са се включили в подписката за произвеждане на национален референдум, подета по идея на Инициативния комитет, председателстван от Слави Трифонов. „Желанието си за промяна гражданите на област Видин изразиха чрез полагането на подписите си и с активността си отредиха на област Видин четвърто място в страната по брой на събрани подписи спрямо броя на населението, имащо право на глас”, каза за в. „НИЕ” адвокат Стефан Стефанов, един от основните организатори на кампанията за събиране на подписи във Видинска област. Самият той призна, че не е очаквал толкова подписи на видински граждани да бъдат събрани. Постигнатият резултат – близо 14 хил. видински граждани, включили се в подкрепа на произвеждането на референдум – е било приятна изненада, която, според него, дава надежда, че гражданското общество във Видин все още е живо.

Пред дни Слави Трифонов и неговите сценаристи, които сформираха Инициативния комитет, внесоха в Народното събрание общо над 670 хил. подписа в подкрепа на произвеждането на референдум, който да включва шест въпроса: 1. „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”; 2. „Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален до120?”; 3. „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?”; 4. „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”; 5. „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един действителен глас на последните избори?”; 6. „Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерство на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство?”.

Адвокат Стефанов беше категоричен, че тези шест въпроса засягат важни теми, по които е задължително да бъде чуто мнението на гражданското общество. „Когато ходехме да събираме подписи, давахме пример с Холандия – там населението е 16 млн. души, а имат 130 депутати; в България сме 6 млн. души, а имаме 240 депутати, от което следват огромни разходи: служебни апартаменти, служебни автомобили, служебни представителни разходи и командировъчни... Относно намаляването на субсидията за партиите, отново даваме сравнение – в Германия тя е 0,50 цента за глас. Говорим и за мажоритарно гласуване, защото е добре да знаеш коя личност е избрана с твоя глас, за да можеш след това да търсиш отговорност. Въвеждането на електронно гласуване е нещо нормално в XXI век, когато правим почти всичко през телефона. Що се отнася до задължителното гласуване, целта е да се избегнат ситуации, при които в края на изборния ден се плаща на определена група хора, за да се обърне изборният резултат – за да се намали влиянието на подобен купен вот, е нужно да стане задължително хората да гласуват”, заяви организаторът на кампанията по набиране на подписи.

Адвокат Стефанов обясни, че като основен партньор в инициативата за произвеждане на референдум още в самото начало се включва Гражданско движение „ДНЕС” с всичките си структури в страната. Това партньорство, подчерта юристът, е плод на близостта на идеите, залегнали в основата на Гражданското движение и на Инициативния комитет на Слави – а именно, вярата, че в България все още има гражданско общество, че това общество има свое мнение, с което политиците са длъжни да се съобразяват, че това общество има силата, за да направи необходимата промяна.

За да се стигне изобщо до произвеждането на един референдум, особено такъв, зад който не стои някоя финансово мощна партийна централа, която може да разчита на структурите си по места, се изисква да бъде впрегната огромна обществена енергия, заяви адвокат Стефанов. Той даде за пример кампанията във Видинско – общо 158 доброволци са участвали в събирането на подписи тук, а 15 мобилни групи са обикаляли цялата Видинска област, на чиято територия са били разкрити 81 пункта. Подписката за произвеждане на референдум са подкрепили хора от всички общини във Видинско, като в над 95% от населените места в областта или са били разкрити пунктове, или на място са ходили мобилните групи, обясни адвокат Стефанов.

Да припомним, че досега в България бяха произведени два референдума, които бяха успешни, но всъщност по същество се провалиха. Първото допитване беше организирано от БСП – българските граждани трябваше да дадат отговор на въпроса дали България трябва да развива ядрената си енергетика чрез построяването на атомна електроцентрала в Белене. Вторият референдум беше по инициатива на президента Росен Плевнелиев, като въпросът засягаше въвеждането на дистанционно гласуване по електронен път. И при двете допитвания по-голям беше процентът на далите положителен отговор, но гласувалите не бяха достатъчно, за да стане резултатът от референдума задължителен за изпълнение – по закон, за да се случи това, е нужно в референдума да участват поне 51% от броя на хората, гласували на предходните избори. Така реално ефект от първия референдум така и не последва, а тепърва народните избраници ще решават в пленарната зала как точно (и дали изобщо) ще бъде въведено дистанционно гласуване по електронен път.

Адвокат Стефанов изрази надежда, че този път развръзката ще е по-друга. Той определи референдума, иницииран от Слави Трифонов, като „референдум на гражданите” и затова очакванията му са, че в допитването ще участват достатъчно хора, така че политиците да се задължени да изпълнят волята, изразена от гражданите.

Сега предстои събраните подписи да бъдат проверени два пъти – веднъж от служители в администрацията на Народното събрание, които, след като приключат, трябва да изпратят подписите в ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване”. От там вече окончателно ще обявят броя на валидните подписи и ако, както се надяват организаторите на инициативата, събраните подписи са над 400 хил., народните ни избраници няма да имат никакъв друг избор освен да започнат законовите стъпки за произвеждане на референдум.

Предстои да бъде извървян още дълъг бюрократичен път, който никак няма да е лек. Организаторът на кампанията за набиране на подписи във Видинско обаче е уверен, че допитване все пак ще има – просто волята на обществото, олицетворена от тези над 670 хил.подписа, няма как да бъде пренебрегната. „Аз поне гарантирам за Видин, че зад всеки един подпис стои реален човек, стои реална личност, която се е подписала собственоръчно – включени са хора, които са представители на всяка една прослойка във видинското общество”, заяви адвокат Стефанов.

„От ръководството на Гражданско движение „ДНЕС” и от Инициативния комитет изказваме благодарност към гражданите на град Видин и Видинска област за доверието и активността, с която доказахте голямото си желание за промяна. На всички доброволци и граждани, предоставили помещения за разкриване на пунктове за събиране на подписи, благодарим за труда и упоритостта в продължение на три месеца. Благодарим за надеждата и вярата, че инициативата ще има успех”, сподели юристът.

Според него жителите на област Видин, които подкрепят произвеждането на референдум, са много повече от включилите се в подписката. Впечатленията му са, че значителна част от хората се притесняват или страхуват да участват в подобни инициативи и да предоставят личните си данни. „Очаквам по-голямо представителство на самия референдум, тъй като, според мен, двойно или тройно повече от включилите се в подписката са реално хората в област Видин, които биха гласували на бъдещ референдум”, смята той.

Неговото впечатление от срещите с граждани по време на набирането на подписите е, че хората във Видинско тайно се надяват най-после да се случи нещо положително. „Всички казват, че е крайно време да се промени системата. Но за мен най-важният резултат от кампанията за събиране на подписи е, че доказахме, че в България – и в частност във Видин – все още има гражданско общество, което желае тази промяна”, сподели видинският юрист.

„Близо 14 хиляди подписа е сериозен успех. Изводът е, че гражданите на град Видин и на Видинска област желаят политическото статукво да се допитва до тях – искат да бъдат питани по важните въпроси и мнението им да бъде чуто и взето предвид!”, категоричен беше адвокат Стефанов.

 

Източник: в. „Ние” – Видин        


10285