Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Борисов със сутрешен...
Борисов със сутрешен монолог, силно раздразнен обяви: Връщаме мандата

Борисов със сутрешен монолог, силно раздразнен обяви: Връщаме мандатаВ очевидна изолация и невъзможност да състави правителтво, шефът на ГЕРБ отправи куп неверни обвинения към новите партии в НС

 

ГЕРБ най-после призна пълния си провал с опита си да състави правителство. След като всички поканени политически сили - "Демократична България" и "Има такъв народ", отказаха изобщо да преговарят по въпроса, Бойко Борисов нареди на кандидат-премиера Даниел Митов да върне мандата. Половинчасовият монолог на премиера в оставка този път беше в домашна обстановка, в присъствието на Митов, зам.председателя на НС Цвета Караянчева, лидера на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, кмета на София Йорданка Фандъкова, здравния министър Костадин Ангелов и вицепремиера Томислав Дончев. Нито един от тях не посмя да вземе думата. Борисов засипа представители на новото мнозинство в НС със серия от упреци покрай гласувани в НС решения, много от които не отговарят на истината.

 

„Най-лесно е да откажеш разговор и среща, защото обратното изисква да обясняваш аргументи. Приемам решението на комисията да върнем мандата“, обяви Борисов. „На българските граждани показахме как би изглеждал наш кабинет в такава революционна обстановка. Видя се и те какви са – веднага се качиха на мерцедесите. Видях, че първите решения бяха да си върнат заплатите над 10 000. Видях как се върна гласуването с чужди карти, и то от „Има такъв народ“, коментира Борисов.

 

Всъщност решенията, които бяха взети вчера при гласуването на временен правилник на НС, бяха в обратна посока - досега нямаше таван на допълнителните възнаграждения на депутатите, а ползването на служебни автомобили и правото на покриване на транспортни разходи бе ограничено. Предложението, зад което бе видяно връщане на партийните номади и възможност за гласуване с чужди карти, пък не е на „Има такъв народ“, а на „Изправи се. Мутри вън!“, не бе прието при гласуването в зала.

 

Борисов се възмути и че в парламента ще се привикват председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. В дълга реч за "адвокатите на мутрите" той обвини опонентите си, че така ще оказват въздействие върху тях в полза на своите клиенти. Всъщност първоначалното предложение бе да се задължи само главният прокурор Иван Гешев на всеки три месеца да се отчита в правната комисия в НС. По предложение на ДПС обаче към него бяха пришити и председателите на ВАС и ВКС. Това предложение бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Останалите бяха против.

 

 Гешев пак обедини ГЕРБ, ДПС и БСП в парламента

 

Борисов нареди още ГЕРБ да подкрепят всички промени в Изборния кодекс, внесени от "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", въпреки че изнесе лекция колко вредни биха били те. "Приемете им всичко и ще видите, че те няма да могат да проведат изборите. Или ако това им е целта – да направят доживотно служебен кабинет, това е пряко посегателство към демокрацията.
Няма да се справят – електронно гласуване, по пощите, ще направят голям проблем. Подкрепете ги, но ясно обяснете какво ще се случва – това са хора без опит, нямат никакъв капацитет, дори юридически", каза той. Поправките трябва да се гледат днес в пленарна зала.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Бяс обзе властта! Борисов запази контрол за още 5 г. върху любимото си ловно стопанство

Замириса на избори, щом Борисов даде ”Пенчо Славейков” за май на пенсионерите?

Батман Борисов приключва като зайче... в заешката дупка

Боко Тиквата по гащи мина и на визитация, консултира капачки, колена и загърля булките /ВИДЕО/

Как ГЕРБ и Борисов се подиграха с българите

Иван Бакалов: Борисов най се страхува да не бъде сменен Иван Гешев (ВИДЕО)

Мика Зайкова изкърти Борисов: Да фалираш държавата, за да бъдеш на власт, е позор

Страхливците ги презират, БОРИСОВ… А престъпниците отиват в затвора – с менискус или без…

Борисов предложи "Ку-ку" кабинет

 

 

 


149471