Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Бразилия се тресе от...
Бразилия се тресе от протести

Бразилия се тресе от протестиНяколко хиляди души протестираха на авеню Паулиста в Сао Пауло срещу решението на Върховния съд да освободи от затвора осъдения за корупция бивш бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Подобни протести бяха организирани в над 70 града по призив на организацията Vem Pra Rua ("Излез на улицата"), която бе много активна през 2016 г. в протестите, довели до отстраняването на лявата президентка Дилма Русеф.

Скандирайки "Лула е крадец", протестиращите в Сао Пауло защитиха министъра на правосъдието Сержио Моро, който беше съдията, пратил Лула в затвора. За привържениците си той олицетворява борбата срещу корупцията в рамките на кампанията "Автомивка". "Имаме доверие на Моро", гласеше един от плакатите на английски, на който бившият съдия беше изобразен като супергерой, а високоговорители, монтирани на камион, провъзгласяваха: "Ние сме във война срещу политическата система на безнаказаност".

Лула излезе от затвора, след като излежа 19 месеца, по силата на решение на Върховния съд, забраняващо лишаването от свобода, докато не бъдат изчерпани всички възможности за обжалване. Тази разпоредба ще повлече ревизия на присъдите на близо 5000 затворници, повечето от десницата.

 

 

Източник:https://m.fakti.bg/

 

 

116533