Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Дания забрани ваксин...
Дания забрани ваксината на Johnson&Johnson

Дания забрани ваксината на Johnson&JohnsonДания обяви в понеделник, че ще забрани ваксината на Johnson&Johnson срещу коронавирус поради притеснения относно образуването на кръвни съсиреци, след подобен ход на Копенхаген срещу ваксината на AstraZeneca.

Датските здравни власти отбелязват, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) "е стигнала до заключението, че съществува възможна връзка между редки, но тежки случаи на образуване на кръвни съсиреци" и лекарството Johnson&Johnson.

Както EMA, така и Световната здравна организация препоръчват използването на ваксината Johnson&Johnson въз основа на това, че ползите надвишават рисковете. Но датските здравни служители заявиха, че настоящата благоприятна епидемиологична ситуация в скандинавската страна означава, че може да се справи и без J&J и ще разчита само на ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna.

"Датските здравни власти стигнаха до заключението, че ползите от използването на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson не надвишават риска от причиняване на възможния неблагоприятен ефект ... при тези, които получават ваксината", се казва в изявлението на властта. “Следователно Датските здравни власти ще продължат програмата за масова ваксинация срещу COVID-19 без ваксината на Johnson & Johnson“.

Според властите епидемията в Дания в момента е “под контрол“ и “разпространението на ваксинацията напредва задоволително с други налични ваксини”. Но те признаха, че решението ще забави кампанията за ваксинация.

В средата на април Дания обяви, че изважда ваксината на AstraZeneca от кампанията си за ваксиниране, след като я спря месец по-рано, позовавайки се на подобни опасения, ставайки първата държава в Европа, която напълно спря ваксината.

От 5.8 милиона жители на Дания, 11.5% са напълно ваксинирани, а 23.4 процента са получили първата доза от ваксината. В момента има четири ваксини, одобрени за употреба в ЕС: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson - последните две са запазени за възрастни хора в повечето европейски страни.

През април САЩ временно спряха употребата на ваксината Johnson & Johnson, след като тя беше свързана с редки случаи на тромбоза.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/


150154