Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 85: Исканията на...
Ден 85: Исканията на протестиращите остават непроменени, ”Оставка!” оглася площад ”Независимост” (ОБЗОР)

Ден 85: Исканията на протестиращите остават непроменени, ”Оставка!” оглася площад ”Независимост” (ОБЗОР)Близо три месеца от началото на протестите исканията на участниците в тях остават непроменени - оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори.

 

20-22 часа: Протестиращите изпяха хима и тръгнаха към Орлов мост. "Борисов - позор! Оставка и затвор!", скандираха недоволните граждани. :Малко по-късно те блокираха кръстовишето.


.
.

Адв. Николай Хаджигенов припомни основните критики в резолюцията на една от комисиите в европарламента и в доклада на ЕК. Той прогнозира, че не е далеч времето, когато ЕС ще ни наложи санкции и спре еврофондовете заради Борисов. Адвокатът каза още, че протестите отчупват всеки ден парчета от станата на властта и тя вече е паднала наполовина.


.

 


.

 Събудихме България! Събудихме света и ще продължим, започна речта си проф. Велислав Минеков. Като ходите пеша, правете по широки крачки, да не изтъркате асфалта, пошегува се той. Той припомни, че резолюцията на Европарламента подкрепя протеста и се спря на няки основни моменти в тази резолюция.

.

Осемнадесет годишен младеж заяви, че не може Борисов да бъде лице на България. Той каза, че петдесет лева към пенсиите от Борисов е подгравка с хората, защото България продължава да има най-ниските пенсии в Евросъюза и на Балканите.


.
.

 

" Не вярваме на Борисов, не вярваме на Гешев и искаме оставка", каза  протестиращ от  трибуната. Множеството поде "Оставка! Оставка!"


.

Камионът с озвучителна техника блокира движението по бул. “Цар Освободител“.


.

19-20 часа: По традиция протестиращите се събират тази вечер на площад "Независимост".


В 85-ия ден на антиправителствени протести над 120 интелектуалци излязоха с писмо, в което поискаха оставките на премиера, главния прокурор, председателя на парламента, директора на БНТ и Вежди Рашидов.


С 18 мотива културните дейци застават зад исканията на улицата. Те заявиха, че зад тях не стоят политически формации.

По-рано днес и от ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.


Акцентът вчера вечерта беше докладът на Европейската комисия за върховенството на правото за България. "Постигнахме още нещо нечувано досега – постигнахме институционална подкрепа в лицето на президента, подкрепа от европейски институции, от отделни евродепутати", подчерта от трибуната адвокат Николай Хаджигенов.


Минчо Спасов съобщи телефонния номер на премиера Бойко Борисов и призова присъстващите на площада да запишат номера и ги посъветва всеки път, когато решат да използват метрото, да му се обаждат и да го питат дали може, по заръка на г-жа Караянчева.

 

 

 Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

 

 


137953