Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС задава въпроси ...

ДНЕС задава въпроси на кмета на Разград По инициатива на ГД " ДНЕС " Разград, днес ,28.07.2011г. в 11 часа членовете на Координационния Съвет на движението се срещнаха с кмета на община Разград, г-н Д. Бояджиев. Повод за срещата са поставени въпроси на граждани от общината а именно:

1. Предприела ли е общинска администрация Разград конкретни действия, има ли изготвена стратегия, която да цели привличане на нови инвеститори в града, които да разкрият нови работни места?

На събранието на движение „ДНЕС” много хора поставиха като първостепенен въпроса за високата безработица в град Разград и липсата на перспектива пред младите хора, които напускат града за да търсят работа в други населени места и чужбина.

2. По какъв начин се определят  цените на билетите в градския и междуградския транспорт и в частност линия №5?

Движение „ДНЕС” получи сигнали от граждани по време и след проведеното събрание, по отношение на високите цени на градския и междуградски транспорт, като беше направена аналогия с град София и град Варна по отношение на цената на билета. В тези два града цената на билета за градски транспорт е 1лв., колкото е и цената на линия №5 в град Разград, като в същото време разстоянията в град София и град Варна многократно по-големи и стандарта на живот по-висок.

3. Защо за озеленяването на град Разград се разходват толкова много средства, и защо се поддържат(оформят, косят, поливат) само определени площи в идеалния център, а  на зелените площи в широк център, градския парк, коритото на река Бели Лом и т.н. не се обръща никакво внимание?

Граждани сигнализираха за лошото поддържане на градинките в различни части на града, които не се косят с месеци, тревни пространства, които рядко се подържат, особено пространствата около река Бели Лом, градския парк и т.н. 

Според тях не е приемливо да се поставят саксии с цветя на всевъзможни места, (земята, въздуха, парапети на мостове и т.н.), да се засаждат огромен брой квадратни метри с теменужки и различни цветя, да се правят дори огромни фигури (ваза, кошница, чаша, пеперудки) от цветни композиции, а в същото време има неокосени с месеци градинки, където тревата е достигнала около метър.

Проучване по въпроса от страна на движение „ДНЕС” показа следните резултати:

Като процент разходи от целия бюджет на Община Разград се плащат повече пари от град София примерно.

Сравнението е изведено в табличен вид:


 

София

Разград

Бюджет за озеленяване 2010г.

11,9 млн. лв.

482 хил. лв.

Бюджет за 2010 г.

1 280 млрд. лв.

31,9 млн. лв.

Процент БО/Общ бюджет

0.92 %

1.51 %

 

 

 

Бюджет за озеленяване 2011г.

21,9 млн. лв.

581 хил. лв.

Бюджет за 2011г.

1 302млрд.

31.2 млн.лв.

Процент БО/Общ бюджет

1.68%.

1.86 %

 

БО- бюджет за озеленяване

Град София се характеризира с това, че е най-добре развиващия се в България с най-ниска безработица и най-големи приходи и т.н. а град Разград заема едно от първите места по безработица през последните няколко години, населението на града намалява, както и приходите на Община Разград.

За 2010 г. в София са изхарчени 0.92% от бюджета на общината, а в Разград 1.51%, за 2011г. за Разград са предвидени 1.86%, а в София 1.68% от бюджета.

Въпреки намаляващите бюджетни приходи на Община Разград, за тази година бюджета за озеленяване се увеличава с около 100 хил. лв. или от 482 хил. лв. на 581 хил. лв. или увеличение с повече от 20 % при очакване на намаление на бюджетните приходи  с около 2%. 

4. Могат ли и в какъв срок да се изградят подходи за хора в инвалидни колички и майки с детски колички на моста пред стария театър?

Граждани сигнализираха, че са затруднени при преминаването на този мост, тъй като липсват изградени подходи.

 5. Предприела ли е, смята ли да предприеме действия общинска администрация  Разград, които да задължат собствениците на бившия ресторант „Замъка” да премахнат изцяло полуразрушената постройка или да я ремонтират?

Граждани изразиха недоволството си от това, че години наред стои изгорената сграда в центъра на града и загрозява центъра и се надяват колкото се може по-скоро тя да бъде премахната или ремонтирана.

6.Живущите на ул. Жеравна питат – предвидени ли са средства за ремонт на пътната настилка на улицата и ако има планирани такива кога ще започне ремонта?

Този въпрос беше поставен и от други граждани на Разград, живущи на различни улици в града.

Координационният Съвет на „ ДНЕС „ Разград вярва, че Кметът на община Разград г-н Денчо Бояджиев ще  приеме присърце поставените от нашите членове и симпатизанти проблеми , като разчитаме на Вашия компетентен и навременен отговор, както и на добро, бъдещо  съвместно сътрудничество.


962