Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Докато властта е спа...
Докато властта е спала >> Хакерът Кристиян преди 2 г. доброволно си е признал пред

Докато властта е спала >> Хакерът Кристиян преди 2 г. доброволно си е признал пред "Господарите", че е атакувал МОН20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщи bTV.

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби медийна публичност заради "Господари на ефира". Тогава с нас се свърза ученик от Пловдив на име Кристиян, който сам ни подаде добронамерен сигнал, че е успял да пробие интернет страницата на Министерството на образованието и искаше да предупреди, че в системата им има пробойни.

Фрапиращото в случая беше, че сайтът можеше да се хакне изключително лесно, а в него има голям обем важна и конфиденциална информация.

Към момента Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.24chasa.bg/novini/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кристиян Бойков е хакерът, вижте го

IT специалист: Сертификатите за сигурност на институциите са покрити фиктивно

Говорителят на НАП: Разследващите имат две версии за атаката

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Мощен удар за националната сигурност! НАП пробита! Данните на милиони граждани на показ! Всичко по темата ВИЖТЕ ТУК >>

 

 

 

 


106719