Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Държавната ББР даде ...
Държавната ББР даде огромен заем за сделка на Вълка със самия себе си

Държавната ББР даде огромен заем за сделка на Вълка със самия себе сиБизнесменът Румен Гайтански-Вълка, който в последните години беше поизчезнал от публичното пространство, но се разбра, че се е върнал през задния вход в столичното сметосъбиране, набира финансова мощ по съмнителен начин.

Притежавано от Гайтански дружество ще бъде придобито от друго свързвано с него дружество с отпуснат огромен заем от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Схемата по предоставянето на 148.5 млн. лв. или над 10 процента от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката на скоро учредено дружество, свързано с Гайтански, за да купи то официално притежавана от него пътна фирма, е описана от изданието "Капитал".

Тя включва създаденото в края на ноември 2018 г. пътно дружество "Роудуей кънстракшън", което решава да купи фирмата "Пътстройинженеринг" с която съжителства на един адрес в момчилградското село Груево, с население 770 души, и която е на фирмата "Био майнинг", чийто официален собственик е Вълка.

"Роудуей" първоначално има за акционери три физически лица -  Георги Йорданов с 80% дял и Емил Илиев и Бисер Дъбев с равен дял от останалите 20 на сто от записания 50 хил. лв. капитал. По-късно Йорданов дава 18 на сто от своите акции на фирмата "Каменни фракции" ЕООД на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева. "Каменни фракции" дели адрес в София с голяма част от официално притежавани от Гайтански  фирми, включително най-известната покрай събирането на боклука в София – "Волф". Фирмата на Тенчева записва увеличение на капитала на "Роудуей" с 18 млн. лв. за сметка на останалите акционери и така става собственик на  99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото "Каменни фракции" за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи, отбелязва "Капитал".

Така "Роудуей" се договаря през февруари тази година с "Био майнинг" да купи "Пътстройинженеринг", която за 2018 г. отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. За целта "Роудуей" тегли от ББР на 17 юни кредита от 148.5 млн. лв. Цената на сделката между "Роудуей" и "Био майнинг" не е ясно, но отпуснатия заем е прекалено голям за активите на придобиваната фирма,

"Пътстройинженеринг" има договори за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като "Главболгарстрой", "Трейс" и "Джи Пи груп", често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода" (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. "Пътстройинженеринг" е под контрола на "Стара планина холд", когато то продава на "Био майнинг" своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга, посочва "Капитал".

Защо обаче за тази сделка е нужен този гигантски заем не е ясно, както и как точно той ще бъде обезпечен. В Търговския регистър е вписан залог върху търговското предприятие на "Роудуей кънстракшън". По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото "Пътстройинженеринг". Предвиждат се още залози на "ескроу сметка", "специална блокирана резерва сметка", вземания и наличности. Но пак не е сигурно, че това е достатъчно за обезпечаване на заема.

По никакъв начин бизнесът на "Пътстройинженеринг" не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР. Този кредит е огромен по българските стандарти, като въобще малко банки имат нужния капитал да отпускат такъв, а и повечето не желаят да поемат такъв риск. За сравнение - най-голямата експозиция на лидера на пазара "Уникредит Булбанк" е малко над 270 млн. лв., но тя е банка с 20 млрд. лв. активи спрямо 2.9 млрд. лв. на ББР, пише изданието.

 

 

Източник:https://www.mediapool.bg/


104597