Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / EК призoвa cтрaнитe ...
EК призoвa cтрaнитe члeнки: Cлeдeтe oтпaднитe вoди зa СОVID-19!

EК призoвa cтрaнитe члeнки: Cлeдeтe oтпaднитe вoди зa СОVID-19!Прeпoръчвa ce прoбитe дa ce aнaлизирaт двa пъти мeceчнo в нaй-гoлeмитe eврoпeйcки грaдoвe, зa дa ce oткриe рaнo приcъcтвиeтo нa вируca или дa ce пocoчи, чe рaйoнът e c ниcък риcк

 

Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от ЕС да наблюдават отпадните води за COVID-19 през следващите шест месеца, съобщи "Политико", цитиран от БНТ.

"Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи", каза Синкевичиус за германското издание „Велт ам Зонгат”. Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията.

Миналата седмица изпълнителният директор на здравната служба на Ирландия заяви, че е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони.

Във френската Ривиера неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона.

"Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19," допълни Синкевичус.

"Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве."

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск.

През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандски град, преди да бъде потвърден първият случай, припомня Дойче веле.

 

 

Източник: https://fakti.bg/

 
150084