Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / ЕС реже предприсъеди...
ЕС реже предприсъединителната помощ за Турция със 75 на сто

ЕС реже предприсъединителната помощ за Турция със 75 на стоЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, предадоха ДПА и БТА. 

Съкращенията не засягат плащанията, които Европейският съюз извършва към Турция по силата на споразумението за бежанците. 
Европейският съюз е решил да намали първоначално планираната сума за 2020 г. със 75 на сто, пише в писмо до Европейския парламент от върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Според Европейската комисия Турция ще получи само 168 милиона евро финансиране по Инструмента за предприсъединителна помощ /ИПП/. От тази сума 150 милиона евро са предназначени за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите 18 милиона евро - за развитие на селските райони. 

Предприсъединителната помощ на ЕС има за цел да подпомогне страните кандидатки в процеса на реформи и да подобри тяхната конкурентоспособност. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС обаче са преустановени от години.

 

 

Източник:https://offnews.bg/


120311