Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Евродепутати искат р...
Евродепутати искат ревизия на европрокурорка от България

Евродепутати искат ревизия на европрокурорка от БългарияСъщо така се отнасят с недоверие към пратениците в Европейската прокуратура от Белгия и Португалия

Европейският парламент поиска пълната документация за номинирането на кандидати за Службата на европейския прокурор от България, Белгия и Португалия, съобщи базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.com. Причината е сериозно подозрение, че представители на изпълнителната власт са игнорирали мнението на комисиията по избора. При отказ Европарламентът е готов да заведе дело срещу Съвета на ЕС в Европейския съд.

Миналия септември колегиумът на европейската прокуратура положи клетва пред Европейския съд в Люксембург, но  възникнаха подозрения за изрядността на избора на 22-та национални прокурори, делегирани към първия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Нейната служба ще преследва нарушителите на европейските финансови интереси. 

22-те страни, които пожелаха да участват в първата общоевропейска прокуратура, бяха поканени да представят по трима кандидати. Независима комисия трябваше да прецени качествата им и да ги подреди в списък. Съветът на ЕС, където  заседават министрите, обаче не се съобрази с подреждането на кадидатите от трите проблемни държави. По принцип той не бе длъжен да се съобрази с препоръката на оценъчната комисия, но трябваше да обясни защо не я взема предвид. Министрите не дадоха никакви публични обяснения и това предизвика остра реакция от група университетски преподаватели и други юристи, които написаха отворено писмо до Европейския парламент. Скандалът засегна особено силно Португалия, където заместник-министър на правосъдието подаде оставка.

Българската пратеничка, одобрена от министрите, е Теодора Георгиева, съдия от Софийския административен съд. Другите две кандидатки бяха прокурорките от Софиийската градска прокуратура Десислава Пиронева и Светлана Шопова.

Въпросът ще бъде поставен днес остро в Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (ЛИБЕ), където от името на португалското председателство на Съвета на ЕС е поканена за обяснение португалската министърка на правосъдието Франсишка ван Дунем.

 
Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена от Съвета на ЕС да стане част от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Това съобщи Съветът късно в понеделник. Георгиева получава
СЕГА / 08:26 ч.
 
35 прокурори, следователи и съдии участват в подбора за европейски делегирани прокурори в България. Срокът за подаването на документи изтече в понеделник. Предстои прокурорската колегия на Висшия
СЕГА / 20.01

 Резултат с изображение за „теодора георгиева прокурор“

Източник: https://www.segabg.com/

 144574