Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Г-н Симеонов, на тъп...
Г-н Симеонов, на тъпана ли да вервам или на онази си работа?

Г-н Симеонов, на тъпана ли да вервам или на онази си работа?Управлението на страната ни се тресе от яка шизофрения. Какво по-ярко доказателство за тежката психоза, обгърнала като столична мъгла редиците на властта от това, което твърди лидерът на НФСБ Валери Симеонов покрай скандала с търкалките. От два дни той ни уверява от телевизионния екран, че няма за какво да се пипне финансовия министър Владислав Горанов, но пък членовете на подопечната му комисия по хазарта били рушветчии.

Симеонов дотолкова убеден изглежда в брътвежите си за това кой е невинен и виновен, че ни се прииска да се допитаме до компетентен психиатър като д-р Цветеслава Гълъбова на какво би могла да се дължи тази твърдост. После решихме, че може пък главният прокурор Иван Гешев да е по-запознат от нея. Самият Симеонов самоотвержено гарантира за професионалната компетентност на Горанов, но не обясни как, ако комисията по хазарта си е затваряла очите за безогледното погазване на закона, Горанов като техен „глава“ го е допуснал.

Баба знае, че щом се появи в пощата за пенсията, любезно ще й предложат да се поглези с няколко лотарийни билетчета. Противно на правилата, търкалки от години се пласират в софийското метро и до училищата. Пъстроцветните билетчетата ни дебнат навсякъде – в магазини, обществени и административни сгради, по гари и подлези, до болници и детски градини. За агресивната реклама да не говорим. Целокупният народ свикна да си ляга с изкрейзилия от радост пореден милионер и да става с „парещата“ новина за най-новата късметлийска игра.

Скандалите около комисията по хазарта само допълват усещането на хората, че финансовото министерство прилича на пробита лейка. Блокирането на Търговския регистър, проблемите в Агенциата по вписванията, безпрецедентното източване на данните от НАП, сексаферите, които тресат АДФИ, незабелязаният внос на хиляди тонове боклук от Италия през митниците, вероятно са само част от доказателствата, които карат Варели Сименов да се гордее с човека, който живее под наем, но не плаща наем.

Ситуацията прилича на историята от една селска сватба. Когато извели булката, тъпанът взел да бие, за да извести на обществото, че е честна. Излязъл бившият й на портата пък рекъл: „Боже, боже, на тъпана ли да вервам или на онази си работа?“.

Не за първи път Комисията по хазарта влиза във фокуса на общественото внимание със съмнения за тежко лобиране и корупция. През 2006 г. всички спецслужби, включително и Агенцията за финансово разузнаване, изпращат отрицателно становище на Комисията да се даде лиценз за хазартна дейност на турският гражданин Суди Озкан. Въпреки това, шефът на кабинета на тогавашния вътрешен министър Румен Петков - Александър Петров, като член на тази комисия, гласува да се даде лиценз на чужденеца.

Историята нямаше да излезе наяве, ако бившият шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов не нададе вой. Прокуратурата запретна ръкави и тръгна геройски да търси корупмираните в петчленната комисия. Но явно удари на камък, защото делото така и до днес си остана „срещу неизвестен извършител“. От държавното обвинение тогава се разбра, че Суди Озкан е бил разследван за пране на пари в чужбина и не може да докаже произхода на средствата си, а това е нарушение на Закона за хазарта и въобще не предполага даване на разрешение за бизнес.

Експерти обясняват с лобизъм на най-високо управленско ниво фактът, че всеки парламент започва работата си с промяна на Закона за хазарта, като всичко се прави на парче. По тази причина назад във времето са останали и предложенията хазартни игри да има само в пограничните райони и туристическите комплекси. Казват, че след яко кеширане по върховете, през 2005 г. в ГДБОП е било закрито единственото специализирано звено за борба с незаконния хазарт. Безспорно е, че хазартът е територия на престъпността. Тя не дава продукт. Какво произвежда - положителни емоции или пристрастяване? Всеки има свой отговор. Като бял ден е ясно, че само с даване на много пари могат да се коват закони, които отварят вратата за неотчитане на доходи и пране на пари.

Казват, че лотарията е надежда. Колкото и да ви се струва странно, тя би мога да бъде надежда, ако се изпълни нейната социална роля – парите от имащия да отиват към нуждаещия се. За жалост у нас се случва точно обратното.

 

Катя Илиева 

 

Източник: https://frognews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Говори сваленият вицепремиер >> Валери Симеонов: Комисията по хазарта е купена, чаках звездния си миг

Двойният аршин на властта >> В новия закон лотарията се облага по същия начин като в стария, а тотото ще плаща по-малко, отколкото досега

Диагноза: Държавна хазартната зависимост

 

 


120622