Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гайтански-Вълка, ”Ти...
Гайтански-Вълка, ”Титан” и Домусчиеви в бизнеса с боклука на София

Гайтански-Вълка, ”Титан” и Домусчиеви в бизнеса с боклука на СофияФирми, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка, се връщат официално в бизнеса с боклука на София. Още пет години в него ще бъдат и консорциуми около фирма „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Това става ясно от класирането на кандидатите в приключилата обществена поръчка на Столичната община с прогнозна стойност 435 млн. лв.

С нея бе разпределено почистването на 19 от 24-те района на столицата. Прави впечатление, че комисията на общината, провела процедурата, е отстранила по един участник в конкурса точно в зоните, където имаше по две оферти, като по този начин е предопределила развръзката от надпреварата.

 

За победител в зона 1, включваща "Средец", "Студентски" и "Лозенец", е обявено дружество "Титан София Център" ДЗЗД, което извършва дейността и в момента. То бе единственият претендент за въпросната зона. В обединението влизат "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд", свързана с Кирил Домусчиев. При отварянето на ценовите предложения през декември стана ясно, че консорциумът предлага да извършва сметосъбирането и сметоизвозването срещу 818,39 лв. с ДДС за единица извършена работа.

 

За втора зона е избран дружество "Титан София Изток", което също и сега чисти там. И за тази зона имаше само една получена оферта. Обхватът включва районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци". В консорцуима влизат "Титан БКС" и "Търговски център Тракия" на братя Георги и Кирил Домусчиеви. През декември се разбра, че "Титан София Изток" предлага да извършва дейността срещу 878 лв. с ДДС.

 

За трета зона, включваща „Изгрев“, Слатина“ и „Подуяне“, е предпочетена офертата на "Грийн Партнърс-БКС" ДЗЗД. Преди време като действителен собственик на тази фирма се обяви именно Гайтански. За трета зона имаше и втори кандидат -"Еф Си Си България" ЕООД, който обаче е отстранен. Като мотив комисията е записала, че „предложените от участника цени не включват всички разходи, свързани с качественото извършване на услугата в описания вид и формат“. През декември се разлра, че "Еф Си Си България" предлага цена от 536 лв. с ДДС за единица извършена дейност, а "Грийн Партнърс" - 865 лв. с ДДС.

 

„Грийн Партнърс-БКС“ е избран за победител и в четвърта зона, включваща "Илинден", "Надежда" и "Сердика". За нея също имаше две допуснати оферти, втората от която бе на консорциум "АЕС Х груп" ДЗЗД . Той предлагаше цена от 522 лв. с ДДС, а "Грийн Партнърс" - 883 лв. "АЕС Х груп" също е отстранена с мотив, че „предложените от участника цени не включват всички разходи, свързани с качественото извършване на услугата в описания вид и формат“.

 

В пета зона победителят е споменатата "Титан София Изток 1", която върши работата и в момента. лв. Зоната включва "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър".

 

Шеста зона се дава на фирма "Зауба" АД, което също се свързва с Гайтански. Зоната включва "Люлин" и "Красно село". В момента 6-та зона е дадена на общинската фирма "Чистота Искър", която обаче наема сметосъбираща техника от споменатата "Грийн партнърс", свързана с Гайтански, срещу близо 12 милиона лева на година. Сигналът бе подаден миналото лято от БСП, които коментираха, че по този и по други начини бюджетът на столичното дружество се източва. За участие в новата процедура на София за шеста зона също имаше други кандидати, но техните оферти не бяха допуснати до решаващия етап.

 

Седма зона, включваща "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център", ще почиства през следващите пет години от също споменатата "Титан София център 1". Тази фирма чисти зоната и в момента.

 

Столичната община обяви обществената поръчка през юли м.г, като първоначално оферти трябваше да се събират до средата на август. По време на предизборната кампания обаче конкурентите на Фандъкова коментираха, че кметът на ГЕРБ бърза да проведе преди вота една от най-апетитните процедури за разпределението на сметосъбирането в града. Впоследствие срокът на процедурата за събиране на оферти бе удължен до 9 септември, а самата Фандъкова поясни, че финализирането на конкурса ще се случи след изборите.

 

Предстои да стане ясно дали класирането ще бъде обжалвано.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ето как идва незаконният боклук на Италия в България

Управленска мърсотия >> Италианският боклук от пристанищата бил за ТЕЦ-а на Ковачки

Откриха италиански боклук в 20 контейнера и на пристанището в Бургас! Започва разследване

Двадесет и пет контейнера незаконно внесен боклук са открити на пристанище Варна-Запад

България плува в боклук! Ново помещение с отпадъци откриха в Пловдив

България - страната на боклука! >> Откриха стотици килограми отпадъци край Луковит

Кризисните мерки за водата и боклука или как се гаси пожар, който сам си подпалил

Прокуратурата: Зам.минисър е пуснал боклука от Италия, площадката в Плевен е в нарушение

Граждани на бунт в Шумен срещу завод за боклук

Нова порция мистериозни боклуци. Този път край ТЕЦ ”Брикел”120474