Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Германия би помогнал...
Германия би помогнала за спорните въпроси между Северна Македония и България

Германия би помогнала за спорните въпроси между Северна Македония и БългарияИскам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона /на Западните Балкани/. Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство. Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия "Алсат М".

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


150125