Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Германия отбелязва 3...
Германия отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стена

Германия отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стенаГермания отбелязва 30-годишнина от падането на Берлинската стена със стотици събития, а кулминацията на тържествата е в събота. Във вечерта на 9-ти ноември 1989 година отпада забраната за преминаване на границата между Източен и Западен Берлин.

12-ти август 1961 година. На Бранденбургската врата има проверки, но минаването все още е възможно. Около два часа през нощта полицаи запречват всички входове и изходи към Западен Берлин и така започват 28 години разделение и преследване.


„През 1962 година моят покоен съпруг, Райнър Хилдебранд основа музея. Откакто той почина, го ръководя сама. Преди това бяхме заедно”, каза Александра Хилдебранд – директор на музея „Чекпойнт Чарли”.

 

През вече зазидан прозорец семейството можело да наблюдава границата – как и кого проверяват, за да могат да помагат на тези, които искат да избягат.

„Тук сме изложили една кола, с която е успяла да избяга една жена. Тя е била в седалката – издълбана, а тялото й е било покрито с черно одеяло, за да не си личи. Помощникът за бягството от Западен Берлин е карал. Никой не е подозирал, че в тази празна седалка има човек”, разказа още Хилдебранд.


Така музеят показва надеждата за спасение. Само едно изключение показва кръв – разстреляният Петър Фехтър, който опитал да изкачи стената. Според някои данни загиналите в опит да преминат са 160. Според други – близо 2 000. Няма обаче бройка за разделените от стената приятелства, семейства, житейски пътища. До нощта на 9 ноември 1989 година.


„Беше изумително да видиш по телевизията кадрите на хората, които стоят отгоре по стената и скачат от другата страна. Спомням си, че бях настръхнал по цялото тяло. И сега се чувствам така, когато минавам оттук. Затова съм тук, да го видя – 30 години по-късно”, каза Ханс Фридрих Хофман.


Останките от стената от години са се превърнати в платно за десетки творци. Нарича се „Източната страна” - галерия на открито. Има статут на паметник и е защитен от държавата, за да напомня за уроците от историята.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


116468