Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Граждански мониторин...
Граждански мониторинг върху обществените поръчки във Варна поискаха представители на „ДНЕС”

Граждански мониторинг върху обществените поръчки във Варна поискаха представители на „ДНЕС”„Изненадани сме от високата оценка, която дават варненци за дейността на своя кмет, като се отчетат сериозните проблеми, стоящи пред града ни”. Това каза днес, 29 юли 2011 г., областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС” за Варна Николай Димитров на среща със самия кмет на морската ни столица - Кирил Йорданов. В срещата участва и Анжелика Цокова – член на Координационния съвет на „ДНЕС”, която представи резултатите от проведеното съвместно от „ДНЕС” и агенция „ЕСТАТ” представително социологическо проучване за социално-икономическата ситуация и политическите и електорални нагласи на населението в община Варна.

Според проучването, представено по-рано днес на пресконференция във Варна, кметът Йорданов е оценен по шестобалната система с „много добър” 4.73, а общинската администрация – с „много добър” 4.65. Варненци са по-критични към Общинския съвет на града, който получава оценка „добър” 4.40. В същото време, изследването показва, че има разминаване между обществения и политическия дневен ред, а изчисленият индекс на съвпадение е 16.7%. Налице е дефицит на политически мнения по някои от дефинираните от гражданите проблемни области, като например, темата за безстопанствените кучета, пренаселването на града, ромите, проблемите с плажовете и местата за отдих и спорт, и др.

По време на разговора с варненския кмет регионалният координатор на „ДНЕС” Николай Димитров изрази мнение, че е необходима по-голяма прозрачност на дейността на местната администрация. В тази връзка той предложи в местните комисии за провеждане на обществени поръчки да има гражданска квота – представители на местните граждански организации, които да осъществяват мониторинг на разходването на обществените средства. Идеята бе положително възприета от кмета Йорданов.

Друго предложение на регионалната структура на Движение „ДНЕС” е в комисиите към Общинския съвет да участват в право на съвещателен глас представители на гражданските организации. Г-н Димитров отправи покана до останалите граждански сдружения в града да се свържат с регионалната структура на „ДНЕС”, за да заявят желанието си за участие в тези структури за наблюдение на местната администрация. Това предложение на Николай Димитров също бе оценено позитивно от Кирил Йорданов, който обаче изтъкна, че правомощия за подобно решение има Общинският съвет.


1154